Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου 2018

Λάρισα: Ξεκινά τους εντατικούς ελέγχους για τη τήρηση του αντικαπνιστικού νόμου η Δημοτική Αστυνομία

Μετά τις πόλεις της Δυτικής Θεσσαλίας, όπως στα Τρίκαλα για παράδειγμα, η αντικαπνιστική εκστρατεία φαίνεται ότι παίρνει εκ νέου διαστάσεις και στην πόλη της Λάρισας, καθώς η Δημοτική Αρχή προχωρά σε κινήσεις κατά του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους...


Είναι δεδομένο ότι ο αντικαπνιστικός νόμος υπάρχει αλλά, κακά τα ψέματα, στην πλειοψηφία των καταστημάτων δεν τηρείται... Σήμερα (σσ. Τετάρτη 7/2/2018) πάντως μέλη της Δημοτικής Αστυνομίας Λάρισας, μετά από σχετική εντολή προφανώς, βγήκαν στους δρόμους και περνούσαν από καταστήματα κάνοντας συστάσεις τόσο σε παραβάτες επισκέπτες των χώρων όσο και στους ιδιοκτήτες τους!

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Λαρισαίων, Παναγιώτη Νταή, η κίνηση αυτή ξεκίνησε σήμερα και οι συστάσεις θα γίνονται για λίγες ακόμη ημέρες. Από εκεί και πέρα όμως θα ακολουθήσει η επιβολή «τσουχτερών» προστίμων για κάθε παραβάτη!

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία και με την πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, οι ποινές και τα πρόστιμα για παράβαση όσον αφορά το κάπνισμα είναι τα εξής:

-Για τους δημόσιους λειτουργούς, τους δημόσιους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου και τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, η παράβαση αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα.

-Σε όσους καπνίζουν ή καταναλώνουν προϊόντα καπνού, επιβάλλεται πρόστιμο 50 έως 500 ευρώ, λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής.

-Σε κάθε υπεύθυνο διαχείρισης και λειτουργίας των χώρων όπου γίνεται παράβαση της νομοθεσίας, επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ, λαμβανομένης υπόψη τυχόν υποτροπής.

-Στην τέταρτη υποτροπή, ανακαλείται προσωρινά η άδεια λειτουργίας του καταστήματος για χρονικό διάστημα 10 ημερών, ενώ στην πέμπτη υποτροπή ανακαλείται οριστικά η άδεια λειτουργίας.

-Σε όσους πωλούν προϊόντα καπνού σε ανηλίκους ή ανέχονται παραβίαση της σχετικής διάταξης επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ.

-Για παράβαση της απαγόρευσης καπνίσματος στα αυτοκίνητα, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ποσού 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα που καπνίζει ανεξάρτητα αν είναι οδηγός, ενώ διπλασιάζεται το πρόστιμο στο ποσό των 3.000 ευρώ, αν αυτός που καπνίζει οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης.

-Στους οδηγούς, επιβάλλεται επιπλέον αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για διάστημα ενός μήνα για κάθε παράβαση έστω και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση, αλλά πρόσωπο που επιβαίνει στο αυτοκίνητο.

Το κάπνισμα απαγορεύεται:

-Σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας.
-Στους χώρους παροχής υπηρεσιών Υγείας.

-Σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως τα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, εξαιρουμένων των εξωτερικών τους χώρων, σε περίπτωση που είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον. Ως “εσωτερικός χώρος” θεωρείται και το αίθριο ή ο χώρος με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή, όπως και κάθε χώρος, με σκέπαστρο και ταυτόχρονα κλεισμένος με οποιονδήποτε τρόπο περιμετρικά.

-Στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής.

-Στα αεροδρόμια, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά θα προσδιοριστούν για τους καπνιστές.

-Στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων.

-Στα παντός είδους κυλικεία.

-Στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων.

-Στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.

Στους χώρους πώλησης προϊόντων καπνού αναρτάται σε εμφανές σημείο ένδειξη σχετικά με την απαγόρευση πώλησης προϊόντων καπνού σε ανηλίκους.

Πηγή: thessaliatv.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...