Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018

Αττική: Σύσκεψη στα γραφεία της ΠΕΔΑ, παρουσία του Yπ.Εσ. Π. Σκουρλέτη και 45 δημάρχων - Υποστήριξη αιτήματος πλήρους επανασύστασης της Δημοτικής Αστυνομίας από πλήθος δημάρχων!

Η συζήτηση  που έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΠΕΔΑ μεταξύ αυτοδιοικητικών της Αττικής (45 Δήμαρχοι, 6 Αντιδήμαρχοι και πολλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι) και του Πάνου Σκουρλέτη δεν είχε ημερήσια διάταξη,

ήταν μια «αδιαμεσολάβητη επικοινωνία» όπως δηλώθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών και«ένας απροσχημάτιστος, δημοκρατικός, γόνιμος διάλογος από αυτοδιοικητικούς με συναίσθηση υψηλής ευθύνης» όπως επισημάνθηκε από τον πρόεδρο του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ενωσης Δημάρχων Αττικής, Γιώργο Ιωακειμίδη.

Η   συζήτηση   ανέδειξε   ένα   μικρό   όγκο   ζητημάτων,   προβλημάτων,  δυσλειτουργιών, παραλείψεων,διατάξεων που επιβαρύνουν την καθημερινότητα των τοπικών κοινωνιών, φαλκιδεύουν την ανάπτυξητων Δήμων, συρρικνώνουν την προοπτική τους και ναρκοθετούν την προσπάθεια προς το αποτέλεσμα.Οι αυτοδιοικητικοί έθεσαν «τον δάκτυλον επί των τύπων των ήλων» με τρόπο απλό, σαφή και με πειστικήαιτιολογία, επιβεβαιώνοντας τη θυμοσοφική ρήση,   «όσα   ξέρει  ο νοικοκύρης,  δεν   τα ξέρει ο κόσμοςόλος…!»

Στην πληθώρα των θεμάτων που τέθηκαν υπόψη του κ. υπουργού εσωτερικών, υπήρξαν τρία ζητήματαμε τα οποία «ταυτίστηκε» σχεδόν η απόλυτη πλειοψηφία:
  • Η λειτουργία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης

  • Ο νόμος 4412

  • Η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για τις Σχολικές Επιτροπές  Σε   ότι   αφορά   την   Αποκεντρωμένη   Διοίκηση,  η   πλέον   ..   επιεικής   δήλωση   από   το   σύνολο   των παρεμβάσεων που έγιναν, ήταν του Δημάρχου Λυκόβρυσης-Πεύκης, κ. Αναστ. Μαυρίδη.Είπε:  «Οι Δήμοι είναι μηχανισμοί της  Αποκεντρωμένης και του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Καταργείστε κ.Υπουργέ την Αποκεντρωμένη που θέλει 6 με 7 μήνες να αξιολογήσει μια απόφαση και το ίδιο να κάνετεκαι για το Ελεγκτικό Συνέδριο…»Στο   ίδιο   πνεύμα   και   η  δήλωση   του  Δημάρχου,  κ.   Ανδρέα   Κονδύλη,   Δημάρχου   Αλίμου:   «Ζούμε   ένααπίστευτο μαρτύριο! Στείλαμε τον Ιούλιο του 2017 στην Αποκεντρωμένη τον καινούργιο Οργανισμό του Δήμου σε εφαρμογή του σχετικού νόμου κι ακόμη περιμένουμε την έγκριση του!» Για   το  Νόμο   4412,  χαρακτηριστικές   είναι   οι   παρεμβάσεις  που   έγιναν   από   τον   Αντιδήμαρχο  Δήμου Ζωγράφου, Χάρη Σταματάκη, «ο συγκεκριμένο νόμος μας έκοψε τα χέρια…! Θα μπορούσαμε να είχαμεαποφύγει τα τόσα προβλήματα που δημιούργησε στην αυτοδιοίκηση αν νωρίτερα είχαμε κουβεντιάσειτις διατάξεις του» και του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Νέας Σμύρνης και μέλουςτου Δ.Σ. της ΠΕΔΑ, Κ. Γιώργου Κουτελάκη που είπε: «ο ν.4412 θέλει επειγόντως διόρθωση τουλάχιστονστα σημεία που λειτούργησε ανασχετικά με επιπτώσεις στο ΑΕΠ της χώρας…»


Για το νόμο 4412, τοποθετήθηκε ο υπ. Εσωτερικών. Είπε, επί λέξει: «Συμφωνώ ο 4412 είναι ένα μεγάλοπρόβλημα. Εχω  τη δέσμευση από τους συναδέλφους μου  στην κυβέρνηση  ότι θα υπάρξουν  κάποιεςδιορθωτικές τροπολογίες οι οποίες περιέχονται σε Ν/Σ το οποίο πρόκειται να περάσει και από το υπ.Οικονομικών. Ακουσα  τον πρόεδρο  της  ΠΕΔΑ   να   σας ενημερώνει ότι   στις   9  Μαρτίου  στη  θέση πουκάθομαι θα είναι ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρ. Σπίρτζης κι έτσι θα έχετε την ευκαιρία νακουβεντιάσετε μαζί του…»

Για τη   νομοθετική   ρύθμιση   με   αναφορά στις   Σχολικές  Επιτροπές,  δηλωτικές  των αντιδράσεων  πουυπήρξαν   στην   αίθουσα   συνεδριάσεων   της   ΠΕΔΑ,   οι   παρεμβάσεις   δύο   Δημάρχων.   Του   κ.   Δημήτρη Στεργίου-Καψάλη, Δημάρχου Πεντέλης που είπε: «Αιφνιδιασμός! Απορώ πως βγήκε αυτός ο νόμος! ΟιΣχολικές Επιτροπές πλέον δεν μπορούν να διοικηθούν γιατί κανείς δεν  έχει την πλειοψηφία…» Και τουΔημάρχου   Αιγάλεω,   κ.   Δημήτρη   Μπίρμπα   που   δήλωσε:  για   να   λειτουργήσει   η   Σχολική   Επιτροπήαπαιτείται η συμμετοχή 5 διευθυντών Σχολείων της πόλης μου. Σας πληροφορώ ότι κανείς διευθυντήςδεν δέχεται να συμμετάσχει…»Απαντώντας επί του θέματος ο υπ. Εσωτερικών, ζήτησε από το Δ.Σ. της ΠΕΔΑ να έρθει στο γραφείο τουπροκειμένου να αναζητηθούν διορθωτικές λύσεις. Η πρόσκληση έγινε αποδεκτή και αναμένεται εντόςτων ημερών να οριστεί η συνάντηση.Πάνος   Σκουρλέτης:   «τουλάχιστον   το   60%   σε   όλη   τη   χώρα   είναι   υπέρ   της   ΑπλήςΑναλογικής    στην Αυτοδιοίκηση    ...»Από την συζήτηση δεν έλειψε και το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής.

Ο υπουργός Εσωτερικών κ.Πάνος Σκουρλέτης άκουσε με προσοχή όλες τις τοποθετήσεις επί του συγκεκριμένου θέματος, κι ότανέλαβε το λόγο, είπε επί λέξει τα εξής:«Υπερασπιζόμαστε  την  αναγκαιότητα   της   απλής   αναλογικής  και  πάνω   σ΄αυτό  το  έδαφος  πρέπει   νασυζητήσουμε.   Είναι  ένα   βαθιά   πολιτικό  ζήτημα   το   οποίο   μια   και   έρχεται  ν΄αλλάξει   μια   παγιωμένηκατάσταση,   προφανώς   δημιουργεί   φόβους,   ερωτηματικά,   ανασφάλειες   και   σε   κάποιους   άλλουςέμπνευση!   Προσωπικά,  από  τα   στοιχεία που   έχω  απ΄όλες   τις  περιφέρειες,  τουλάχιστον  το 60%  τωνπολιτών για να μη σας πω τι μου λένε αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και οι αντιπολιτεύσεις στουςΔήμους της χώρας, είναι υπέρ της απλής αναλογικής. Η δημοσκόπηση που έχω στη διάθεση μου είναιτης εταιρείας Κάπα Research κι έγινε με τεράστιο δείγμα και στις 13 Περιφέρειες της χώρας.Κοιτάξτε… Δεν υπάρχει εκλογικό σύστημα που να απαντάει σε όλες τις παθογένειες της αυτοδιοίκησης,να βάζει  δηλαδή   ως   δια   μαγείας στην  άκρη,  συμπεριφορές,  σκοπιμότητες,   εκβιασμούς, αλισβερίσια.Υπάρχουν τα υπέρ και τα κατά. Θα τα συζητήσουμε όλα αυτά διεξοδικά και χωρίς καμία πρόθεση νασυμπιέσουμε το χρόνο της συζήτησης….»

Για τα απορρίμματα στην ΑττικήΟ κ. υπουργός Εσωτερικών, απάντησε και σε  ένα ακόμη κομβικής σημασίας ζήτημα που τέθηκε απόμεγάλο αριθμό Δημάρχων, τα απορρίμματα. Είπε:«Νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε κάποια στιγμή μια ειδική συζήτηση για τα απορρίμματα στην Αττική καιμε την παρουσία της Περιφερειάρχη Αττικής.Αν δεν μπορέσουμε ν΄απαντήσουμε μ ένα βιώσιμο τρόπο, δεν νομίζω ότι οι πολίτες θα κάνουν διακρίσειςγια το ποιος έχει την ευθύνη και ποιος δεν την έχει. Ολων τα πρόσωπα θα μπουν στην ίδια μεριά τουτοίχου…»Ο κ. Σκουρλέτης ενημέρωσε, επίσης τους δημάρχους:
  • Για την παράταση που πρόκειται να δοθεί με τροπολογία στο πρόγραμμα ΑΚΣΙΑ, που αφοράστην εξόφληση υποχρεώσεων δήμων που προέρχονται από δικαστικές αποφάσεις και διαταγέςπληρωμής

  • Για την προωθούμενη τροπολογία που θα αντιμετωπίζει με σαφήνεια το καθεστώς επιβολήςδημοτικών τελών σε μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα

  • Για τα δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία συνολικού ύψους 740 εκατ. ευρώ   για το 2018, (500εκατ. και 240 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα) που περιλαμβάνουν  στοχευμένες ενέργειες, αυτόνομες ήσυμπληρωματικές σε μεγαλύτερες Δράσεις.
  • Συζητήθηκε επίσης το ενδεχόμενο ένταξης στο ένα πρόγραμμα, που αφορά μεταξύ άλλων στηνανέγερση δημοτικών κτιρίων, των συντηρήσεων σχολικών κτιρίων. Τις επόμενες δύο εβδομάδεςαναμένονται οι προσκλήσεις για την προμήθεια Μηχανημάτων Εργου και κατασκευής ΠαιδικώνΧαρών, συνολικού ύψους 120 εκατ. ευρώ  (από 60 εκατ. ευρώ, έκαστη)


 Για τα 95 εκατ. ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί από το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου ναμπορέσουν οι υφιστάμενοι δημοτικοί βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί να συμμορφωθούνμε το νέο σύγχρονο πλαίσιο αδειοδότησης και λειτουργίας .

Τι είπαν οι Δήμαρχοι στον υπουργό Εσωτερικών

Ακολουθούν με επιγραμματικό τρόπο τα θέματα που τέθηκαν από τους αυτοδιοικητικούς καθώς και οι απαντήσεις που δόθηκαν από τον κ. Π. Σκουρλέτη λίγο πριν την ολοκλήρωση της συζήτησης η οποίαδιήρκεσε περίπου 3,50 ώρες!

1. Πόθεν Εσχες μη αιρετών.  (κατά το  πλείστον   εκπροσώπων Συλλόγων  Γονέων στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας και   στις   Σχολικές Επιτροπές)  

Η   συντριπτική   πλειοψηφία   των   Δημάρχων δήλωσε ότι η προϋπόθεση της δήλωσης πόθεν έσχες οδήγησε τους μη αιρετούς σε παραίτησημε αποτέλεσμα οι επιτροπές να είναι ελλιπείς.

2. Παραπομπές   αιρετών   στη   Δικαιοσύνη  δίχως   προανακριτική   διαδικασία.   «Απίστευτη   ηταλαιπωρία μας» είπαν και «το πήγαινε-έλα στα Δικαστήρια ατελείωτο…» (Τέθηκε από τουςΔημάρχους, Δημ. Στεργίου και Γιώργο Καπλάνη)

3. Στις   31   Μαρτίου   2018  ολοκληρώνεται   ο   χρόνος   απασχόλησης   των   εργαζομένων   στηνκαθαριότητα.   Εκφράστηκε   η   ανησυχία   ότι   το   ΑΣΕΠ   δεν   θα   έχει   ολοκληρώσει   ως   τότε   τιςπροβλεπόμενες διαδικασίες με ενδεχόμενο να μείνουν στους δρόμους τα απορρίμματα. (τοθέμα τέθηκε από μεγάλο αριθμό Δημάρχων)

4. Εκλογή των Προεδρείων σε ΚΕΔΕ και Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων (Π.Ε.Δ.) από τη βάση καιόχι από ενδιάμεση διαδικασία. (τέθηκε από το Δήμαρχο Πεντέλης, κ. Δημ. Στεργίου-Καψάλη)

5. Μητρώο Πολιτών: σε προβλήματα δυσλειτουργίας στο Δημοτολόγιο  και  στο Ληξιαρχείο (ωςπρος   το   χρόνο   έκδοσης   των   πιστοποιητικών)  αναφέρθηκε   ο   Δήμαρχος   Παλλήνης,   κ.   Αθ.Ζούτσος. Κατά το …ήμισυ συμφωνεί και ο Δήμαρχος Πεντέλης. («Το Δημοτολόγιο καθυστερείπολύ, το Ληξιαρχείο όμως … «τρέχει», είπε.)

6. Δημοτικά τέλη στα κλειστά διαμερίσματα.  «Πρέπει να δοθεί το συντομότερο οριστική λύσηστο πρόβλημα και στη βάση της απόφασης του Συνηγόρου του Πολίτη.» Το θέμα έθεσαν οιΔήμαρχοι, Κρωπίας, Δημήτρης Κιούσης και Δάφνης, κ. Μιχ. Σταυριανουδάκης, κ.ά.π.

7. Επικροτήθηκε από αρκετούς αυτοδιοικητικούς  η νομοθετική ρύθμιση για ενσωμάτωση τωναδειών ταφής στις ληξιαρχικές πράξεις. «Μας έλυσε τα χέρια» είπαν αρκετοί αυτοδιοικητικοί.

8. Να μεταβιβαστεί η ευθύνη εποπτείας των Κοιμητηρίων  από τους Προέδρους των ΤοπικώνΣυμβουλίων σε Αντιδημάρχους. «Πότε τους βρίσκεις και πότε τους χάνεις τους προέδρους….»δήλωσαν τρεις Δήμαρχοι.

9. Η ευθύνη καθαρισμού των ρεμάτων να μεταβιβαστεί από τις Περιφέρειες στους Δήμους. «Γιανα ξέρουμε τι μας γίνεται και για να μην μπαίνουμε στο κατακαλόκαιρο με τα ρέματα πηγμέναστις καλαμιές και στη βλάστηση…»

10. Ο   πρώην   ΟΣΚ   και   σήμερα   ΚΤΥΠ  (εντάχθηκε   στο   υπουργείο   Υποδομών-Μεταφορών)   δενμεταβιβάζει την κυριότητα των Σχολείων στους Δήμους με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή ηόποια παρέμβαση επισκευαστικής εργασίας. «Σε πολλές περιπτώσεις δεν μας δίδουν ούτε την άδεια για να παρέμβουμε…»

11. Υποστελέχωση των υπηρεσιών των Δήμων.  «Πώς να λειτουργήσει ο Δήμος μου,-δήλωσε οΔήμαρχος Κρωπίας κ. Δημ. Κιούσης- μετά την συνταξιοδότηση 60 ατόμων…;» Ανάλογη δήλωσηέκανε και ο Δήμαρχος Αίγινας, κ. Δημ. Μούρτζης.

12. Πράσινο Ταμείο: να αλλάξει επιτέλους το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Το ζήτημα τέθηκε από 4Δημάρχους και ένα Αντιδήμαρχο.

13. Να   απελευθερωθούν   οι   προσλήψεις   στις   ανταποδοτικές   υπηρεσίες.  «Αν   σε   ένα   Δήμοπερισσεύουν χρήματα γιατί να μη μπορεί να προσλάβει υπαλλήλους…» είπε ο Δήμαρχος Ιλίου,κ. Νίκος Ζενέτος.

14. «Οι  Δήμοι,  άλλοτε αντιμετωπίζονται από το  κράτος σαν Δημόσιο  κι άλλοτε  ως «ιδιωτικήεπιχείρηση.» Την καταγγελία έκαναν οι Δήμαρχοι, Κρωπίας κ. Δημ. Κιούσης και Αιγάλεω, κ.Δημ. Μπίρμπας.

15. Παιδικοί   Σταθμοί:  «Δεν   μπορούν   να   εφαρμοστούν   ως   τον   προσεχή   Ιούνιο   που   είναι   ηπροθεσμία όσα μας ζητούνται προκειμένου να συμμετέχουμε στα προγράμματα της ΕΕΤΑΑ.Ζητάμε νομοθετική ρύθμιση για το χρόνο προσαρμογής μας» δήλωσε ο Δήμαρχος Αιγάλεω, κ.Δημ. Μπίρμπας.

16. «Στους μικρούς Δήμους, οι πρόεδροι των Δημοτικών Συμβουλίων ασκούν τα καθήκοντα τουςσε εθελοντική βάση αφού δεν αποζημιώνονται. Αν εκλείψει ο εθελοντισμός τι γίνεται…;» Τοθέμα τέθηκε από τον Δήμαρχο Υδρας, κ. Γιώργο Κουκουδάκη.

17. «Ο   νόμος,   επιβάλλει  να   προχωρήσουμε   σε   ηλεκτρονικούς   πλειστηριασμούς   και   κατάμικροοφειλετών Δημοτών. Είναι δυνατόν για ποσά 500 € να γίνει κάτι τέτοιο…;» ρώτησαν τονυπουργό Εσωτερικών, οι Δήμαρχοι, Ιλίου, Νίκος Ζενέτος και Πετρούπολης, Ευάγγελος Σίμος.

18. Επαναφορά   της   ρύθμισης   ληξιπρόθεσμων   οφειλών  προς   τους   Δήμους,   ζήτησαν   πολλοίΔήμαρχοι. «Ας εξαιρεθούν οι μεγαλοοφειλέτες», αλλά «ας δώσουμε μια ακόμη ευκαιρία στουςσυμπολίτες  μας   που  στενάζουν   από  την οικονομική   κρίση…»   είπαν. Πιο   παραστατικός   στοσυγκεκριμένο   ζήτημα   ήταν  ο   Δήμαρχος   Λαυρεωτικής,   κ.   Δημήτριος   Λουκάς.  Είπε,χαρακτηριστικά: τα ανείσπρακτα στο Δήμου είναι κοντά στα 10 εκατ. €. Αν δεν επανέλθει ηρύθμιση, θα ΄χουμε πρόβλημα….»Δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο

19. Να   δίδεται   αντιμισθία   και   στους   Δημοτικούς   Συμβούλους   Αττικής  και   παραχώρησηδικαιώματος   στους   Δημάρχους   και   Γενικούς   Γραμματείς   των   Δήμων   που   είναι   δημόσιοιυπάλληλοι, να εγγράφονται στο Μητρώο Δημόσιας Διοίκησης,

20. Η Πολεοδομία να περιέλθει στον έλεγχο της Περιφέρειας και να ενταχθεί στις ανταποδοτικέςυπηρεσίες   η   Υπηρεσία   Πρασίνου.   (Τέθηκαν   από   τον   Δήμαρχο,  Παλ.   Φαλήρου,   κ.   ΔιονύσηΧατζηδάκη και τον Δήμαρχο Φιλοθέης-Ψυχικού, κ. Παντελή Ξυριδάκη.

21. Υπέρ της θεσμοθέτησης των Κοινωνικών Δομών των Δήμων τάχθηκε ο Δήμαρχος Βριλησσίων,κ.   Ξενοφών   Μανιατόγιαννης.   Διαφορετική   για   το   ίδιο   ζήτημα  ήταν  η   τοποθέτηση   του   πρ.Δημάρχου   Νέας   Σμύρνης   και   επικεφαλής   της   μείζονος   αντιπολίτευσης   στον   ίδιο   Δήμο,   κ.Γιώργου   Κουτελάκη.   Είπε:  «Να   υπάρξει   απελευθέρωση   στις   επιλογές   κοινωνικής   δράσηςανάλογα με τις δυνάμεις και τις δυνατότητες που έχει. Απλώς, να ελέγχεται ο Δήμος ως προς τηνομιμότητα και τη διασφάλιση των αναγκαίων πόρων.

22. Μεταρρύθμιση   του   «Καλλικράτη»  με   στοχευμένες   παρεμβάσεις   στη   δομή   του   Δήμου,πρότεινε ο  κ. Χρήστος Βρεττάκος, Δήμαρχος Κερατσινίου. «Να εκσυγχρονιστούν οι Οργανισμοίτων Δήμων και προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να βοηθήσει η ΕΕΤΑΑ  με  τη δημιουργίαπρότυπων   σχεδίων   που   θα   υιοθετηθούν   από   τους   Δήμους»   ανέφερε   ο   Δήμαρχος   ΑγίαςΒαρβάρας, κ. Γιώργος Καπλάνης.

23. Πλειοψηφικό το αίτημα πλήρους επανασύστασης της Δημοτικής Αστυνομίας. Υποστηρίχθηκεαπό πλήθος Δημάρχων, όπως Δημήτρης Λουκά, Δήμαρχος Λαυρεωτικής, Γιάννης Σταθόπουλος,Δήμαρχος   Αγίας   Παρασκευής,   Χάρης  Σταματάκης,   Αντιδήμαρχος   Ζωγράφου,   κ.ά. Κοινό σημείο όλων των τοποθετήσεων, η Δημοτική Αστυνομία είναι καθαρά ανταποδοτική υπηρεσία.

24. Να  δρομολογηθεί  και  2ο  Πρόγραμμα  Κοινωφελούς  Εργασίας,  πρότεινε  η  Δήμαρχος  ΑγίουΔημητρίου Αττικής, κ. Μαρία Ανδρούτσου.

25. Να κωδικοποιηθεί η νομοθεσία για τους ΟΤΑ, πρότεινε ο Αντιδήμαρχος Δήμου Ηλιούπολης καιμέλος του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ.Α., κ. Χρήστος Κοκοτίνης.

Για το ζήτημα της κωδικοποίησης, απάντησε  ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης.Είπε, επί λέξει:«Η   κωδικοποίηση   των   νόμων   έχει   ήδη   δρομολογηθεί   και   μόλις   πρόσφατα   υπεγράφη   ησύμβαση με τον ανάδοχο του έργου.»

26. Ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας να μεταφερθεί στους Δήμους, ζήτησε ο Δήμαρχος Φιλοθέης-Ψυχικού, κ. Παντελής Ξυριδάκης.Και στο θέμα αυτό άμεση ήταν η απάντηση του κ. Πάνου Σκουρλέτη. Είπε:«Η μεταβίβαση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας στους Δήμους θέλει πολύ μελέτη. Μια τέτοιααπόφαση θα προκαλέσει τεράστιες ανισότητες στο ζήτημα των πόρων στους 325 Δήμους. Θαέχουμε  μια υπερσυγκέντρωση  πόρων στους  μεγάλους  Δήμους κι  αυτό θα διευρύνει  ακόμηπερισσότερο   το   χάσμα   μεταξύ   των   Δήμων.   Έπειτα   μια   τέτοια   απόφαση,   απαιτεί   και   τηδημιουργία φοροεισπρακτικών μηχανισμών εκ μέρους των Δήμων γιατί κακά τα ψέματα δεν θαμπορεί να εισπράττεται ο φόρος από την Έφορία και να αποδίδεται στους Δήμους. Κάτι τέτοιο,πέραν των δυσκολιών, απαιτείται και συνταγματική μεταρρύθμιση προκειμένου οι Δήμοι νααποκτήσουν φορολογική εξουσία. Έγώ, λέω, ναι, να το συζητήσουμε αλλά υπό τις παρούσεςσυνθήκες, σας ερωτώ, μπορεί να ανοίξει ένα τέτοιο ζήτημα όταν από το 2018 και για πέντεσυνεχόμενα χρόνια υπάρχει δέσμευση με τους δανειστές για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%ετησίως…;

27. Δεν υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για τις Χρήσεις Γης  με αποτέλεσμα να μη μπορούμε ούτεΣχολεία    να  κατασκευάσουμε.   Δεν  πάει   άλλο  αυτή  κατάσταση, επισήμανε   ο  ΑντιδήμαρχοςΔήμου Σπάτων-Αρτέμιδος, κ. Αντώνης Τούντας.Οι παρεμβάσεις του Προέδρου της Π.Ε.Δ.Α. Γιώργου ΙωακειμίδηΕυχαριστώ τον υπουργό Εσωτερικών για την άμεση ανταπόκριση του στην πρόσκληση της ΠΕΔΑ να έρθειστο χώρο μας και να έχει μια ανοιχτή συζήτηση με τους Δημάρχους του λεκανοπεδίου Αττικής.Ελπίζω ότι θα υπάρξουν και άλλες συναντήσεις μαζί του, ο διάλογος είναι η πεμπτουσία της δημοκρατίαςκαι δεν αφήνει χώρο για αδιέξοδα και συγκρούσεις. Η   ΠΕΔΑ   είναι  όλων   μας,  ανήκει  στην   αυτοδιοικητική   κοινότητα   της   Αττικής   και   είναι   ο   κρίκος   πουπιστοποιεί την πραγματικότητα ότι αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μαςχωρίζουν.Η σημερινή συζήτηση με τον Πάνο Σκουρλέτη θα κωδικοποιηθεί από την Επιτροπή Θεσμών της ΠΕΔΑ καιτα όσα ακουστούν σήμερα, εδώ, είτε με τη μορφή προτάσεων, είτε επισημάνσεων, θα τεθούν εκ νέουενώπιον του υπουργού και των συνεργατών του για να απαντηθούν και σε όσες περιπτώσεις είναι εφικτόνα δρομολογηθούν προς επίλυση.,

Σε ότι αφορά τον προγραμματισμό της ΠΕΔΑ  στο αμέσως επόμενο διάστημα. Την Πέμπτη,  1 Μαρτίου2018  και  ώρα 12. 00    στην αίθουσα συνεδριάσεων  της ΠΕΔΑ  τετραμελής πανεπιστημιακή  ομάδα μεεπιστημονικό   υπεύθυνο   τον   κ.   Νικόλαο   Κομνηνό-Χλέπα     θα   παρουσιάσει     μελέτη   υπό   τον   τίτλο«Λειτουργία και κατηγορίες των Δήμων στην Περιφέρεια Αττικής.» Πρόκειται για μια δύσκολη ιστορίατην οποία κάποια στιγμή πρέπει να ανοίξουμε. Είναι εύκολη υπόθεση να λες ότι οι Δήμοι τα κάνουν όλα, αλλά σε μια χώρα με τη δική μας γεωγραφικήκατάτμηση και το ανάγλυφο που την χαρακτηρίζει κατά την άποψη μας δεν μπορούν όλοι  οι Δήμοι να τακάνουν όλα. Δεν μπορεί Αθήνα και Αμοργός να έχουν τις ίδιες αρμοδιότητες, ούτε Πειραιάς και Γαύδος.Τη μελέτη   θα τη  θέσουμε   υπόψη  της κυβέρνησης  και  όλων των πολιτικών   κομμάτων ελπίζοντας  ναληφθεί υπόψη. 

Τέλος,   την   Παρασκευή,   9   Μαρτίου   2018   θα   έρθει   στην   ΠΕΔΑ   ο   υπουργός   Υποδομών-Μεταφορών,Χρήστος Σπίρτζης και θα έχουμε οι Δήμαρχοι του λεκανοπεδίου μια ανοιχτή συζήτηση μαζί του, όπως ησημερινή με τον Πάνο Σκουρλέτη,  για όλα τα θέματα που συνδέονται με τη λειτουργία των Δήμων. Σας καλώ   να  είστε   εδώ,   έχουμε   αρκετά  ανοιχτά   ζητήματα  με   το   συγκεκριμένο   Υπουργείο   και  είναι   μιαευκαιρία να τα δούμε και να καταθέσουμε τις απόψεις μας και τις  θέσεις μας.

Η   ΠΕΔΑ   προτίθεται   να   προχωρήσει     άμεσα   στην   σύνταξη   και   άλλων   μελετών   πέρα   από   την κατηγοριοποίηση των Δήμων και για άλλα κρίσιμα ζητήματα όπως  η ενεργειακή εξοικονόμηση η οποία λόγω των μνημονίων πήγε πάρα πολύ πίσω και κάποια; Στιγμή πρέπει να αντιμετωπιστεί δραστικά καθώς και για τα νερά και για τα ρέματα. Κλείνοντας την παρέμβαση μου, θέλω να ζητήσω από τον παρευρισκόμενο υπουργό Εσωτερικών ,Πάνο Σκουρλέτη όταν θα είναι έτοιμος για το πρόγραμμα εξοπλισμού των Παιδικών Χαρών και τα μηχανήματα έργου, αν είναι δυνατόν ακόμη και την επόμενη ημέρα να γίνει μια νέα συνάντηση μας εδώ, θα είναι πολύ σημαντικό για όλους μας.Τέλος σε ότι αφορά τις Σχολικές Επιτροπές οι οποίες ένα χρόνο πριν τις δημοτικές εκλογές «δίνονται»στους   διευθυντές   των   Σχολείων,   προκύπτουν   πολλά   θέματα.   Προτείνουμε   να   κλείσει   η   τρέχουσα αυτοδιοικητική περίοδος και σε όποιες αλλαγές καταλήξουμε να ισχύσουν από την επόμενη περίοδο.Χαίρομαι για την πρόσκληση του Πάνου Σκουρλέτη να συζητήσουμε το θέμα μαζί του στην επόμενηεβδομάδα, ελπίζω να βρούμε τη χρυσή τομή.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...