Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018

Νέα πρόστιμα, παλιά χαρτάκια για παραβάσεις του ΚΟΚ και το μπέρδεμα με την έκπτωση 50%

Σαρωτικές αλλαγές έφερε ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας που τέθηκε σε ισχύ στις αρχές Απριλίου μετά τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Μία από τις βασικές αλλαγές που έφερε αναφορικά με τα πρόστιμα για τις τροχαίες παραβάσεις ήταν η κατάργηση της έκπτωσης 50% για την καταβολή του προστίμου εντός 10 ημερών.

Το συγκεκριμένο σημείο όμως φαίνεται πως φέρνει κάποια μπερδέματα. Ένα παράδειγμα αποτελεί η καταγγελία που έκανε αναγνώστης στο newsbeast.gr για ένα περιστατικό που σημειώθηκε στην Ιαλυσό της Ρόδου. Σύμφωνα με τον ίδιο, πριν από λίγες ημέρες, η αστυνομία τον σταμάτησε για έλεγχο και του βεβαίωσε παράβαση αξίας 205 ευρώ. Το χαρτί που του δόθηκε είχε πάνω του τη σημείωση πως αν το πρόστιμο πληρωθεί εντός 10ημέρου, θα μπορεί να δοθεί το μισό ποσό, δηλαδή 102,5 ευρώ.

Μην έχοντας ενημερωθεί για την αλλαγή του νόμου, στις 17 Απριλίου, ο οδηγός πήγε να πληρώσει στο ταμείο του δήμου τα 102,5 ευρώ. Πλήρωσε, λοιπόν, το ποσό, για να δεχτεί όμως εντός της ημέρας ένα τηλεφώνημα, με το οποίο τον ενημέρωναν πως πρέπει να επιστρέψει και να πληρώσει το υπόλοιπο ποσό, καθώς ο νόμος έχει αλλάξει. Ο ίδιος όμως υποστηρίζει πως αφού το χαρτί της αστυνομίας έφερε τη σημείωση για το 10ήμερο, εκείνος ακολούθησε τις οδηγίες όπως αυτές αναφέρονταν στο βεβαιωτικό σημείωμα.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη καταγγελία, το newsbeast.gr επικοινώνησε με τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής προκειμένου να ενημερωθεί για τη διαδικασία που ακολουθείται, τι συμβαίνει τελικά με τα χαρτιά στα οποία βεβαιώνονται τα νέα πρόστιμα και την κατάργηση της έκπτωσης του 50%.

Το μπέρδεμα φαίνεται πως ξεκινά από το γεγονός ότι δεν έχουν αντικατασταθεί τα χαρτάκια αυτά, πάνω στα οποία βεβαιώνεται η παράβαση, αλλά και από πιθανή ελλιπή ενημέρωση όσων καλούνται να διαχειριστούν τα νέα δεδομένα. Όπως μας ενημέρωσαν, χρησιμοποιούνται τα παλιά μπλοκ, μέχρι να εκδοθούν τα καινούργια, τα οποία βρίσκονται «προς τύπωση». Από την πλευρά του, ο αστυνομικός που βεβαιώνει την παράβαση πρέπει να σβήσει το σημείο όπου αναγράφεται η δυνατότητα πληρωμής εντός 10 ημερών στο μισό.

Ακόμη όμως και αν δεν έχει σβηστεί το συγκεκριμένο σημείο, εισπράττεται το ποσό που αναγράφεται στην κλήση, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση από την Τροχαία. Σχετική εγκύκλιος έχει σταλεί σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, αρμόδιες για την είσπραξη των προστίμων, στην οποία διευκρινίζεται ότι με τον νέο ΚΟΚ εισπράττεται το ποσό που αναγράφεται.

Γεγονός, πάντως, παραμένει ότι η κατάσταση δημιουργεί μπερδέματα, τα οποία αναζητούν πιο αποτελεσματικές λύσεις προκειμένου να μην επαναληφθούν παρόμοιες καταστάσεις.

Πηγή : www.thestival.gr

1 σχόλια :

Karaman είπε...

Κλασικό ελλαδιστάν, πρώτα ψηφίζεται ο νόμος, μετά η έκδοση των μπλοκ και ασφαλώς οι υπηρεσίες ανενημέρωτες. Έτσι γερά..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...