Δευτέρα, 9 Ιουλίου 2018

Κρήτη-Ηράκλειο : Έργα και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις περιόρισαν τις βεβαιώσεις παραβάσεων - Απολογισμός έργου α' 6μήνου 2018

Μικρή μείωση εμφανίζουν τα αθροιστικά στοιχεία των κλήσεων της Δημοτικής Αστυνομίας που έχουν κοπεί από την αρχή της χρονιάς μέχρι σήμερα, σε σχέση με τα αντίστοιχα της περσινής περιόδου. Συγκεκριμένα ,όπως προκύπτει οι κλήσεις που έχουν κοπεί το πρώτο εξάμηνο του 2018 φτάνουν στις 10.949,  ενώ ο αντίστοιχος αριθμός της προηγούμενης χρονιάς  φτάνει στις 13.371 κλήσεις.

Για το ίδιο χρονικό διάστημα, δηλαδή το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, η Δημοτική Αστυνομία δέχτηκε 1.739 κλήσεις που αφορούν σε γενικές καταγγελίες, ενώ συμπληρώθηκαν 242 φύλλα ελέγχου που αφορούν σε καταστήματα τα οποία καταλάμβαναν παράνομα κοινόχρηστους χώρους της πόλης. Να σημειωθεί ότι ο αντίστοιχος αριθμός των ελέγχων που είχε γίνει το πρώτο εξάμηνο της περσινής χρονιάς έφτανε τους 308.  Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα πρόστιμα καθαριότητας που μέχρι σήμερα έχουν χρεωθεί είναι 11, τα πρόστιμα πλανόδιου εμπορίου φτάνουν τα 14, έχουν γίνει 28 κατασχέσεις υπαίθριου πλανόδιου παραεμπορίου, οκτώ αφαιρέσεις στοιχείων κυκλοφορίας και έχουν χρεωθεί 11 πρόστιμα για παράνομη κίνηση στους πεζόδρομους.

Μαρίνος Παττακός

«Οι παραπάνω αριθμοί σκιαγραφούν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το πόσο αναγκαίος είναι ο ρόλος της υπηρεσίας και η προσφορά της στην κοινωνία, ενώ παράλληλα επιβεβαιώνουν απόλυτα για μια ακόμα φορά την πολιτική επιλογή της δημοτικής Αρχής να προχωρήσει στην επανασύσταση της υπηρεσίας». Αυτό τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο πολιτικός προϊστάμενος της υπηρεσίας κ. Μαρίνος Παττακός, ο οποίος σημειώνει ότι «η Δημοτική Αστυνομία, εκτός από το γεγονός ότι αποδεικνύει με την καθημερινή λειτουργία της την εγγύτητα της προς τον  πολίτη που στρέφεται  σε αυτή σε κάθε του πρόβλημα, περιφρουρεί ταυτόχρονα και το αίσθημα ασφάλειας των δημοτών».  Σε ό,τι αφορά στον ελαφρώς  μειωμένο αριθμό κλήσεων που χρεώθηκαν, ο κ. Παττακός εξηγεί ότι συνδέεται με δύο σημαντικά στοιχεία. Αφενός με το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το εργοτάξιο της Δικαιοσύνης που έχει διακόψει την πρόσβαση από μια κεντρική οδική αρτηρία και έτσι αποθαρρύνεται ένας αριθμός πολιτών να προσεγγίσει το κέντρο της πόλης. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το κλείσιμο της Ίδης επηρέασε με τη μορφή ντόμινο μια σειρά από κυκλοφοριακές μεταφορές, όπως για παράδειγμα την απαγόρευση της στάθμευση στην Αγίου Μηνά και στη  Γιαμαλάκη, με αποτέλεσμα να αποτρέπεται η παράνομη στάθμευση.  Παράλληλα, όπως εξηγεί ο πολίτης σιγά σιγά αποκτά συνείδηση για το πόσο σημαντικό είναι να τηρούμε τους κανόνες που υπάρχουν, διότι έτσι η πόλη μας λειτουργεί με πολύ καλύτερους ρυθμούς προς όφελος του συνόλου.

Ο κ. Παττακός σημειώνει ότι η Δημοτική Αστυνομία εντείνει τις προσπάθειές της ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που το Ηράκλειο σημειώνει ρεκόρ επισκεψιμότητας  όχι μόνο από χώρες του εξωτερικού αλλά και από εσωτερικό τουρισμό. Στο πλαίσιο αυτό η Δημοτική Αστυνομία προσπαθεί με κάθε τρόπο να διασφαλίσει μια ευπρεπή εικόνα στους δρόμους αλλά και στους πεζόδρομους και τις πλατείες της πόλης, μέσα από μια σειρά έκτακτων ελέγχων με μικτά κλιμάκια που σχηματίστηκαν με τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας και της Τροχαίας. Ωστόσο, όπως και ο ίδιος διαπιστώνει, απέχουμε ακόμα πολύ  από το να πετύχουμε να γίνει νοοτροπία για το σύνολο των πολιτών ότι στους πεζόδρομους δεν θα πρέπει να κυκλοφορούν και να σταθμεύουν οχήματα. Χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά ώστε να παγιωθεί η αντίληψη στους πολίτες ότι όσο επιλέγουν να καταλαμβάνουν παράνομα τους στους πεζόδρομους, ουσιαστικά καταργούν την έννοια του πεζόδρομου που προσδίδει πολλαπλασιαστική αξία στην πόλη. Οι πεζόδρομοι που έχουν διαμορφωθεί είναι έργα τα οποία έχει πληρώσει η πόλη και θα πρέπει όλοι μαζί να μάθουμε να τα σεβόμαστε.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...