Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2018

1η Φλεβάρη 2019 η συνεδρίαση της ολομέλειας του ΣτΕ για τα δώρα

Σύμφωνα με ενημέρωση από τον Δημήτρη Μπράτη η συζήτηση στην Ολομέλεια του ΣτΕ για τα δώρα και επιδόματα των Δ.Υ θα γίνει  1η Φλεβάρη του 2019. Η απόφαση θα είναι οριστική και αμετάκλητη.


Το τοπίο της διεκδίκησης για τα δώρα και επιδόματα αναμένεται να ξεκαθαριστεί σύντομα

Οι προσδοκίες  που έχουν δημιουργηθεί σε χιλιάδες δικαιούχους,  μετά την απόφαση  του Στ΄ Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, προκαλούν πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και το μεγάλο ζητούμενο είναι  από ποιες χρονιές θα ξεκινήσει η διεκδίκηση  των αναδρομικών.

Το θέμα  του εύρους του δημοσιονομικού κόστους, για τα αναδρομικά των δώρων και των επιδομάτων αδείας για τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους, θα κριθεί τους πρώτους μήνες του 2019, σύμφωνα με την «Κ», από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας  στην οποία παρέπεμψε το θέμα το Στ΄ Τμήμα του ανωτάτου δικαστηρίου.

Όπως εκτιμούν δικαστικές πηγές,  η Ολομέλεια του δικαστηρίου δεν αναμένεται να πει το αντίθετο και θεωρείται βέβαιο ότι και αυτή θα αποφανθεί υπέρ της αντισυνταγματικότητας των περικοπών για τα δώρα των δημοσίων υπαλλήλων. 

Εκείνο όμως που έχει σημασία για του Δημοσίους Υπαλλήλους είναι τι θα αποφανθεί η Ολομέλεια ως προς τον χρόνο διεκδίκησης των αναδρομικών.

Το ανώτατο δικαστήριο μπορεί να  κινηθεί σε δύο κατευθύνσεις για τα αναδρομικά σε δώρα και επιδόματα:
  • με   βάση την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ το  2015 και ότι η διεκδίκηση μπορεί να γίνει από το 2015,  σύμφωνα με τον χρόνο δημοσίευσης αυτής, και όχι από το 2012 ή
  • σύμφωνα με  τις  δικαστικές αποφάσεις διοικητικών δικαστηρίων που αναγνωρίζουν πενταετία στα αναδρομικά.

Η πρώτη εκδοχή είναι η επικρατέστερη και τα χρήματα που θα κληθεί να καταβάλει το δημόσιο θα είναι σαφώς λιγότερα από την δεύτερη περίπτωση.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...