Παρασκευή, 18 Ιανουαρίου 2019

Επιστολή στο dimastin.gr : Ερώτημα περί αρμοδιότητας


Δημοτικός Αστυνομικός μας απέστειλε την παρακάτω επιστολή. Παρακαλούμε, όσους έχουν τη διάθεση να απαντήσουν, μπορούν να το κάνουν στα σχόλια της ανάρτησης.
Αγαπητό dimastin,
Σας εύχομαι καλή χρονιά με υγεία καθώς και σε όλους τους συναδέλφους νυν και πρώην. Είμαι συνάδελφος Δημοτικός Αστυνομικός ο οποίος έπειτα από 13 χρόνια υπηρεσίας στη Δημοτική Αστυνομία Δήμου Αθηναίων μετατάχθηκα σε επαρχιακή πόλη. Δεν πίστευα αυτά που άκουγα ότι θα συναντήσω. Αρμοδιότητες που ασκούσαμε μετά τον Ν.3731/08, ξαφνικά διαπιστώνω ότι ή εγώ και η Δημοτική Αστυνομία Αθήνας έκανε παράληψη ή η πόλη στην οποία μετατάχθηκα είναι πολύ μπροστά........! 
Λοιπόν, σύμφωνα με N.3731/2008 «Αναδιοργάνωση της Δημοτικής Αστυνομίας και ρυθμίσεις λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών και συγκεκριμένα στο άρθρο 1 «Αρμοδιότητες Δημοτικής Αστυνομίας» παράγραφος 8 αναφέρονται τα εξής: “Η Δημοτική Αστυνομία ελέγχει την τήρηση των διατάξεων που αφορούν στην κυκλοφορία των πεζών, τη στάση και στάθμευση των οχημάτων, στην επιβολή των διοικητικών μέτρων του άρθρου 103 του ν. 2696/1999, όπως ισχύει, για την παράνομη στάθμευση οχημάτων, καθώς και την εφαρμογή των διατάξεων, που αναφέρονται στην κυκλοφορία τροχοφόρων στους πεζόδρομους, πλατείες, πεζοδρόμια και γενικά σε χώρους που δεν προορίζονται για τέτοια χρήση και στην εκπομπή θορύβων από αυτά. Οι αρμοδιότητες αυτές ασκούνται, παράλληλα και κατά περίπτωση, και από την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.) και το Λιμενικό Σώμα. Όταν κατά την άσκηση τους επιλαμβάνονται η Δημοτική Αστυνομία και η Ελληνική Αστυνομία ή το Λιμενικό Σώμα, ταυτόχρονα, το συντονισμό έχει η Ελληνική Αστυνομία ή το Λιμενικό Σώμα, κατά περίπτωση. 
Η εφαρμογή των διατάξεων, που αναφέρονται στην κυκλοφορία τροχοφόρων στους πεζόδρομους, πλατείες, πεζοδρόμια, αναφέρεται στη γνωστή σε όλους μας διέλευση οχημάτων αρ.16 παρ. 4 ΚΟΚ.
Η εφαρμογή των διατάξεων, που αναφέρονται στην κυκλοφορία τροχοφόρων γενικά σε χώρους που δεν προορίζονται για τέτοια χρήση, 11 χρόνια τώρα γνωρίζαμε ότι αφορά παραβάσεις του ΚΟΚ σε οδηγούς οχημάτων οι οποίοι κυκλοφορούν σε χώρους που δεν προορίζονται για κυκλοφορία οχημάτων (π.χ. ένας κοινόχρηστος υπαίθριος χώρος τον οποίο ο Δήμος αποφασίζει να μην εισέρχονται πλέον οχήματα). Ισχύει κάτι διαφορετικό; Διότι ξαφνικά είμαστε “υποχρεωμένοι” να βεβαιώνουμε παραβάσεις του ΚΟΚ σε οδηγούς οχημάτων οι οποίοι παραβιάζουν πινακίδα Ρ-7, δηλαδή εισέρχονται σε δρόμο (χώρος κυκλοφορίας τροχοφόρων) για τον οποίο απαγορεύεται η είσοδος σε όλα τα οχήματα. Ειλικρινά έχω πέσει από τα σύννεφα, θα ξεχάσουμε και αυτά που ξέραμε. Θ ήθελα τη γνώμη σου για αυτό, αν από τις γνώσεις σου ισχύει κάτι διαφορετικό (που δε νομίζω) και αν θα μπορούσε να γίνει ένα είδος γκάλοπ για το τι εφαρμόζουν οι Υπηρεσίες Δημοτικής Αστυνομίας των υπολοίπων Δήμων της Χώρας μας. 
Με εκτίμηση
Ζ. Ι.

2 σχόλια :

Σακης ο Γλυκας είπε...

Αν κατάλαβα καλά απο τα αναγραφόμενα, ο Δήμος σου βάφτισε κάποιον δρόμο ως κοινόχρηστο. Προφανώς με απόφαση ΔΣ του Δήμου. Στις αρμοδιότητες δεν είναι η βεβαίωση τροχοφόρων σε κανονική οδό κυκλοφορίας αλλά είσαι ταυτόχρονα υποχρεωμένος να επιβαλλεις ως αρμοδιότητα σου την Κανονιστική Απόφαση του Δήμου. Άρα αν τον μετέτρεψε ο Δήμος ως Κοινόχρηστο και υπάρχει η απόφαση τότε μάλλον βεβαιώσεις παράβαση με βάση την Κανονιστική.

Karaman είπε...

Κλασικός δήμαρχος που θεωρεί ότι οι αποφάσεις του είναι πάνω από τον νόμο! Δεν έχουμε "υποχρέωση" να εκτελέσουμε καμία παράνομη εντολή! Η Ρ-7 δεν είναι αρμοδιότητα μας (πλην πεζοδρόμων που συνήθως υπάρχει και η Ρ-55 συνδυαστικά ). Σε εμάς είχε βγάλει "απόφαση" να αφαιρούνται πίνακες σε στάθμευση στο πεζοδρόμιο όπου ασφαλώς και δεν εκτελέσαμε.
Για να δούμε θα αναβαθμιστεί η δημοτική ώστε να εξαλειφθούν και αυτά τα προβλήματα ή θα μας προλάβουν οι εξελίξεις των εκλογών;

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...