Κυριακή, 10 Φεβρουαρίου 2019

Στα νοσοκομεία, οι υπάλληλοι που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα το 2013 παίρνουν πίσω -αβαβά- τα χρήματα που τους παρακρατήθηκαν. Οι υπόλοιποι;

Όπως θα διαπιστώσετε και από τα άρθρα που σας παραθέτουμε παρακάτω, το υπουργείο υγείας φροντίζει έστω και προεκλογικά για τους εργαζομένους του. Πρόκειται για α χρήματα που είχαν παρακρατηθεί από τους εργαζομένους στα νοσοκομεία (25% του μισθού), όταν τέθηκαν σε διαθεσιμότητα λόγω κατάργησης νοσοκομείων από την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και τον τότε Υπουργό υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, σιγά-σιγά και -κυρίως- αθόρυβα, επιστρέφονται πίσω. 

Άραγε, γιατί εξαιρούνται από αυτή τη "θεραπεία" της αδικίας οι Δημοτικοί Αστυνομικοί (πρώην και νυν), οι σχολικοί φύλακες και εκπαιδευτικοί οι οποίοι τέθηκαν επίσης σε διαθεσιμότητα το 2013, χάνοντας και αυτοί το 1/4 του μισθού τους ; 
  • Ας θυμηθούμε και την παρ. 2 του άρθρου 7 του ν. 4558 (ΦΕΚ Α΄140/1-8-2018), με την οποία ΝΟΜΟΘΕΤΗΘΗΚΕ η επιστροφή των χαμένων χρημάτων της διαθεσιμότητας στους υπαλλήλους του νοσοκομείου "Αμαλία Φλέμιγκ" (είχαμε αναφερθεί ΕΔΩ σχετικά) :

  • Η επιστολή της Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν. προς τον υπουργό υγείας τον Οκτώβριο, με την οποία ζητά να επιστραφούν τα παρακρατηθέντα χρήματα του μισθού των 1665 υπάλληλων των Νοσοκομείων που καταργήθηκαν κατ’ εφαρμογή της παρ.1 του άρθρου 90 του ν. 4172/2013 (ΦΕΚ 167 Α΄) και η οποία, όπως φαίνεται έπιασε τόπο :

ΑΘΗΝΑ 23/10/2018

ΑΡ. ΠΡΩΤ.: 828
 
ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ κο. ΑΝΔΡΕΑ ΞΑΝΘΟ
ΚΟΙΝ.: ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΜΕΛΗ ΠΟΕΔΗΝ
 
Κε Υπουργέ,
Με το Νόμο 4558/1-8-2018 άρθρο 7 παράγραφος 2, νομοθετήσατε την επιστροφή των χρηματικών ποσών που παρακρατήθηκαν στα πλαίσια της διαθεσιμότητας στους υπαλλήλους που ανήκουν οργανικά στο Νοσοκομείο Αμαλία Φλέμιγκ.
Το Σεπτέμβριο του 2013 σε διαθεσιμότητα τέθηκαν 1665 υπάλληλοι μόνιμοι και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου Νοσοκομείων που καταργήθηκαν οι οργανικές και προσωποπαγείς θέσεις τους κατ’ εφαρμογή της παρ.1 του άρθρου 90 του ν. 4172/2013 (ΦΕΚ 167 Α΄), λόγω κατάργησης των Νοσοκομείων που υπηρετούσαν. 
Αυτό συνέβη με βάση τις Υπουργικές Αποφάσεις
Αρ. φύλλου 2123 τεύχος δεύτερο 28 Αυγούστου 2013Αρ. φύλλου 2147 τεύχος δεύτερο 10 Σεπτεμβρίου 2013. 
Ως εκ τούτω στα πλαίσια της ίσης μεταχείρισης θα πρέπει να υπάρξει αντίστοιχη ρύθμιση για το σύνολο των υπαλλήλων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Είναι 1665 στο σύνολο και το κόστος δεν υπερβαίνει το 1 εκατ. Ευρώ. 
Είναι αδικία να αναγκαστούν να προσφύγουν στα δικαστήρια με βάση τη διατύπωση της σχετικής διάταξης Νόμου, καθότι στην περίπτωση αυτή ωφελημένοι θα βγουν μόνο οι δικηγόροι. 
► Διαβάστε τα δύο σχετικά άρθρα που εντοπίσαμε και σας παραθέτουμε : 

Άρθρο 1

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

Εμπαιγμός και κοροϊδία για να κρύψει την αντιλαϊκή πολιτική της στην Υγεία
Να «μαζέψει τα ασυμμάζευτα» της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής στην Υγεία, της πολιτικής της εμπορευματοποίησης και της υποχρηματοδότησης, επιχείρησε την περασμένη Δευτέρα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Π. Πολάκης, απαντώντας σε σχετικές Επίκαιρες Ερωτήσεις του ΚΚΕ. 
Τις τραγικές ελλείψεις του Νοσοκομείου Σάμου σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος, με πιο σημαντική την έλλειψη παιδιάτρων. Οπως ανέφερε, υπάρχει μόνο μία παιδίατρος, με ειδική εργασιακή σχέση, μετακινούμενη από το ΚΕΦΙΑΠ, ενώ και ο επικουρικός που υπήρχε παραιτήθηκε. Το αποτέλεσμα είναι, εκτός των άλλων, να μη γίνονται και τα απαραίτητα εμβόλια στα παιδιά. Ο Στ. Τάσσος ανέφερε επίσης ότι λόγω των συνολικότερων ελλείψεων του νοσοκομείου, κινδυνεύουν με κλείσιμο κι άλλα τμήματα (Ακτινοδιαγνωστικό, Ωτορινολαρυγγολογικό, Αναισθησιολογικό), και όλα αυτά σε ένα νοσοκομείο που καλείται να καλύψει ακόμα τις ανάγκες χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών. 
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης αναφέρθηκε στην πλήρη εγκατάλειψη του Κέντρου Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (ΚΕΦΙΑΠ) Αμφιλοχίας, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα ώστε να μην έχει καν ασθενοφόρο και να μη λειτουργεί ούτε το τηλεφωνικό του κέντρο. Οπως σημείωσε, λόγω του ελάχιστου προσωπικού λειτουργεί ως «εξωτερικά ιατρεία», ενώ μηχανήματα σκουριάζουν στις αποθήκες. 
Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, με Επίκαιρη Ερώτησή του, ανέδειξε την εκκρεμότητα που υπάρχει με την επιστροφή μισθών σε 197 υγειονομικούς τριών νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης («Θεαγένειο», «Ιπποκράτειο», ΑΧΕΠΑ), οι οποίοι είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα με το νόμο 4172/2013. 
Οσον αφορά την τελευταία Ερώτηση, ο Π. Πολάκης ανέφερε ότι για τους εργαζόμενους του «Θεαγένειου» και του «Ιπποκράτειου» «το θέμα έχει λυθεί», έχουν πάρει τα χρήματά τους και ότι το πρόβλημα παραμένει με τους εργαζόμενους του ΑΧΕΠΑ. Πατώντας δε στο αυτονόητο δικαίωμα των εργαζομένων να πάρουν τα λεφτά τους, πέταξε και ένα λογύδριο, ισχυριζόμενος πως αυτή η κυβέρνηση δίνει, δεν κόβει, όταν στην πραγματικότητα όχι μόνο κόβει η κυβέρνηση, αλλά χιλιάδες εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για τα δεδουλευμένα τους ή απολύονται μετά τη λήξη των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, τις οποίες γενικεύει ο ΣΥΡΙΖΑ και στην Υγεία. 
Για το Νοσοκομείο Σάμου, ο αναπληρωτής Υπουργός λίγο πολύ «τα έριξε» ...στους γιατρούς που δεν πάνε, παρά την προκήρυξη θέσεων, αποκρύπτοντας βέβαια ότι η κυβέρνηση προκηρύσσει κυρίως θέσεις επικουρικών, ενώ οι μόνιμες θέσεις που έχουν προκηρυχθεί είναι μόλις 11, δηλαδή σταγόνα στον ωκεανό. Μάλιστα, κόντρα στην εκρηκτική κατάσταση που βιώνει ο λαός στα δύο νησιά, αποφάνθηκε ότι τα Νοσοκομεία Σάμου και Μυτιλήνης έχουν «ενισχυθεί πάρα πολύ»! 
Στο ίδιο μοτίβο ήταν οι απαντήσεις του Π. Πολάκη και όσον αφορά το ΚΕΦΙΑΠ Αμφιλοχίας: «Επρεπε να φτιάξουμε τα θεμέλια, που είναι τα νοσοκομεία, έπρεπε να φτιάξουμε τον πρώτο όροφο, που είναι η Πρωτοβάθμια και όλο το νέο σχέδιο. Και τώρα πάμε στον δεύτερο, που είναι η αποκατάσταση και μια σειρά από άλλες δομές». Με άλλα λόγια, κατά τον αναπληρωτή υπουργό, σε μια ακόμα επίδειξη εικονικής πραγματικότητας, η κυβέρνηση έχει... «τακτοποιήσει» τα νοσοκομεία και την ΠΦΥ και τώρα ...θα τακτοποιήσει ανάλογα και τα ΚΕΦΙΑΠ!Άρθρο 2

Σάββατο  9 Φεβρουαρίου 2019
Το 2013, η Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, με Υπουργό τον Άδωνι, προχώρησε στη πρώτη φάση του σχεδίου, που προέβλεπε  το κλείσιμο 11 Νοσοκομείων. ( Η επόμενη φάση, εάν δεν υπήρχε η πολιτική αλλαγή του Γενάρη του 2015, προέβλεπε το κλείσιμο άλλων 50 Νοσοκομείων…).  Μέσα  σε μια νύχτα  1665 εργαζόμενοι έχασαν τη Γη κάτω από τα πόδια τους!!, βρέθηκαν ξεκρέμαστοι, και τέθηκαν σε καθεστώς Διαθεσιμότητας!!, με αβέβαιο το εργασιακό τους μέλλον.  Για περίπου 2 μήνες οι εργαζόμενοι έπαιρναν το 75% του μισθού τους, και υποχρεώθηκαν να μετακινηθούν σε άλλα Νοσοκομεία. Διευθυντές, Προϊστάμενοι, με πολλά χρόνια υπηρεσίας, βρέθηκαν απλοί υπάλληλοι στα Νοσοκομεία όλης της Αττικής. ( Όχι όλοι βέβαια. Ο Άδωνις τακτοποίησε τα στελέχη της ΔΑΚΕ είτε σε θέσεις ευθύνης ή παραμένοντες βολεμένοι …). Πολλοί εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να πάνε σε Νοσοκομεία σε μεγάλες αποστάσεις από το τόπο διαμονής τους. Ενώ 15 εργαζόμενοι από τη Θεσσαλονίκη, λόγω μεθοδεύσεων και παρεμβάσεων βρέθηκαν να είναι τοποθετημένοι στην Αθήνα!! Και έμειναν όμηροι όλα αυτά τα χρόνια – παρά τις δεσμεύσεις της Κυβέρνησης  Σαμαρά-  μέχρι που έλυσε το πρόβλημα οριστικά η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ… 
Η σημερινή Κυβέρνηση, θεώρησε δίκαιο το αίτημα των εργαζομένων που είχαν τεθεί σε Διαθεσιμότητα- χωρίς δική τους υπαιτιότητα- για επιστροφή των χρημάτων που τους είχαν παρακρατηθεί. Με το Ν 4472/ 2017 κεφ. Θ άρθρο 153 παρ. 5 προβλέπει: « Λειτουργός ή υπάλληλος, ο οποίος επανέρχεται από την κατάσταση της διαθεσιμότητας ή της αργίας ή λόγω πλάνης σχετικά με το συνταξιοδοτικό του δικαίωμα στα καθήκοντά του, δικαιούται πλήρεις αποδοχές από την ημερομηνία της εκ νέου ανάληψης των καθηκόντων του. Αν από οικείες διατάξεις προβλέπεται επιστροφή αποδοχών για την περίοδο που ο λειτουργός ή ο υπάλληλος είχε τεθεί σε αργία, δεν μπορεί να επιστρέφονται αποδοχές που συνδέονται με την ενεργό άσκηση των καθηκόντων του. Αν ο λειτουργός ή ο υπάλληλος επιστρέφει στα καθήκοντά του μετά από τη θέση του σε διαθεσιμότητα με υπαιτιότητα της Υπηρεσίας, για το διάστημα αυτό καταβάλλεται το σύνολο των αποδοχών του». 
Παρά τη νομοθετική αυτή ρύθμιση, δυστυχώς  πολλές Υπηρεσίες δεν προχώρησαν στην επιστροφή των χρημάτων. Έτσι με νέο έγγραφό του το Υπουργείο Υγείας 1/2/2019 Α.Π 96, ζητά να προχωρήσουν ΑΜΕΣΑ όλες οι προβλεπόμενες κινήσεις από τα Νοσοκομεία που έχουν μεταταχτεί  οι εργαζόμενοι  για τη καταβολή των χρημάτων που τους οφείλονται και τους είχαν παρακρατηθεί τη περίοδο της Διαθεσιμότητας. 
Έτσι άλλο ένα-από τα πολλά..-  επαχθές μέτρα  που είχε επιβάλει στους εργαζόμενους στην Υγεία η Κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου, ΑΝΑΤΡΕΠΕΤΑΙ από τη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θεραπεύοντας  έτσι άλλη μια «Μνημονιακή πληγή» που προέκυψε από τις ασκούμενες πολιτικές ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. 
ΗΤΑΝ ΔΙΚΑΙΟ- ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΞΗ!!


*** Το έγγραφο που κατάφερε να εντοπίσει το dimastin.gr (1/2/2019 Α.Π 96) του Αναπλ. Υπουργού Υγείας Π. ΠΟΛΑΚΗ προς όλες τις Δ.Υ.Π.Ε. της χώρας, για την επιστροφή του παρακρατηθέντος ποσού σε όλους τους υπαλλήλους νοσοκομείων που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα το 2013 :


4 σχόλια :

ACE είπε...

ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΑ ΠΗΡΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΕΜΝΟΙ ΓΙΑΤΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΧΗΤΙΚΟΤΑΤΟΣ!!!!ΜΑΝΤΕΨΤΕ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝ!!!!

vourlismenos είπε...

Ο γνωστός Έλληνας ξερολας που έχει άποψη για όλα χωρίς να ξέρει την τυφλά του.Μάθε πρωτα κ μετα μίλα φιλε.Πραγματικά ρώτα

Μάκης Δημάκης είπε...

Κώστα σε κόβω για ρουφιάνο κ γλυφτη. Έχεις δυνατό πόστο εκεί που είσαι.μιας κ είσαι λοιπόν τόσο υψηλόβαθμο στέλεχος Εκτός από την κομματική συνάφεια θέλεις να μας πεις εμάς τους αδαεις τι άλλες κινήσεις έγιναν;

Γιάννης είπε...

Η νομοθετική ρύθμιση για την οποία εξέδωσε το έγγραφο ο Πολάκης αφορά πολύ συγκεκριμένα υπαλλήλους που επιστρέφουν στα καθήκοντά τους μετά από τη θέση τους σε διαθεσιμότητα με υπαιτιότητα της Υπηρεσίας.

Η ρύθμιση αυτή δεν έχει να κάνει με τη διαθεσιμότητα δημοτικών αστυνομικών και σχολικών φυλάκων, οι οποίοι δεν τέθηκαν σε διαθεσιμότητα από την υπηρεσία τους ούτε με υπαιτιότητά της, είναι ξεχωριστή και τελείως διαφορετική περίπτωση.
Και σίγουρα δεν οφείλεται στη ΠΟΕΔΗΝ και τα κολλητηλίκια της με τον Άδωνη, αυτός δημιούργησε το πρόβλημα, οι άλλοι ήταν τότε μούγκα στην στρούγκα , μέχρι που ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και το έλυσε. Βέβαια οι κύριοι είναι πλέον λαλίστατοι, αλλά όσοι είναι σε θέση να κρίνουν, κρίνουν. Οι υπόλοιποι στο μαντρί, παρέα με τον ΣΚΑΪ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...