Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2019

Ρέθυμνο : Επιτακτική ανάγκη η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας

Όσοι ζούμε την καθημερινότητα της πόλης μας, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας είναι επιτακτική ανάγκη.

Η κατάργησή της μπορεί να χαρακτηριστεί-επιεικώς- ως άστοχη, αφού οι 28 αρμοδιότητες που ορίζονται να ασκούνται από την Δημοτική Αστυνομία βάσει του Ν.3731/2008 κρίνονται ως πρώτης προτεραιότητας για τη λειτουργία της πόλης μας.

Ως γνωστόν, η Δημοτική Αστυνομική Υπηρεσία έχει ζωτικής σημασίας αρμοδιότητες, αφού είναι υπεύθυνη-μεταξύ άλλων-για τον έλεγχο σε ζητήματα όπως η καθαριότητα, η ηχορύπανση και αφισορρύπανση, η κυκλοφορία και στάθμευση των οχημάτων, το υπαίθριο εμπόριο και οι λαϊκές αγορές και φυσικά την τήρηση των κανονιστικών αποφάσεων που εκδίδουν οι δημοτικές αρχές. Οι αρμοδιότητες αυτές ουσιαστικά ρυθμίζουν μεγάλο μέρος της περιβόητης «καθημερινότητας».

Γίνεται λοιπόν κατανοητό, ότι η επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομικής Υπηρεσίας επιβάλλεται να μπει ψηλά στην ατζέντα του δημόσιου διαλόγου, για ένα κυρίως λόγο. Διότι θα αναβαθμίσει άμεσα την ποιότητα της ζωής των πολιτών αλλά και των επισκεπτών, αφού η ευταξία και κατά συνέπεια η «εικόνα» της πόλης θα αλλάξει άρδην, προς το καλύτερο.

Ο «Κλεισθένης» προβλέπει την επανασύσταση της δομής της Δημοτικής Αστυνομίας, από την 19η Ιουλίου του 2018 όπου η βουλή ψήφισε το Νόμο 4555/2018. Το Υπουργείο Εσωτερικών απέστειλε σχετική εγκύκλιο σύμφωνα με την οποία, παρέχεται η δυνατότητα μετάταξης σε υπηρεσίες Δημοτικής Αστυνομίας των πρώην Δημοτικών Αστυνομικών που υπηρετούν σε καταστήματα κράτησης, των οποίων οι θέσεις καταργήθηκαν.

Έτσι το μόνο που μένει για την επανασύσταση μίας καίριας δομής για την εύρυθμη λειτουργία της πόλεως του Ρεθύμνου είναι τούτο: H πολιτική βούληση.

Αντώνης Πολυχρονάκης
www.goodnet.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...