Δευτέρα, 8 Απριλίου 2019

Μαφία λαϊκών αγορών: Χρυσές μίζες με απειλές, εκφοβισμό και εκβιασμούς (video)

Εξαρθρώθηκε σπείρα που εκβίαζε και εκφόβιζε επαγγελματίες και παραγωγούς λαϊκών αγορών της Αττικής. Τα κέρδη της εγκληματικής οργάνωσης, που δρούσε από το 2006, υπολογίζονται στα 3 εκατ. ευρώ, ενώ αρχηγός ήταν πρώην διευθυντής της Διεύθυνσης Λαϊκών Αγορών της Περιφέρειας Αττικής.Έπειτα από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, την περασμένη Τετάρτη, συνελήφθησαν σε διάφορες περιοχές της Αττικής, 20 άτομα (19 άνδρες και 1 γυναίκα), ενώ για την ίδια υπόθεση, κατηγορούμενοι για διάφορα αδικήματα είναι επιπλέον 14 άτομα. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι πρώην και νυν στελέχη, καθώς και υπάλληλοι της αρμόδιας Διεύθυνσης για τις λαϊκές αγορές, μέλη σωματείων επαγγελματιών λαϊκών αγορών, καθώς και πωλητές.


Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της εκβίασης με το πρόσχημα της παροχής προστασίας, της εκβίασης, της απάτης, καθώς και για παράβαση του νόμου περί νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Όπως τόνισε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Γιώργος Κανέλλος, η εγκληματική οργάνωση, όπως προέκυψε από τις πολύμηνες έρευνες του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών, δραστηριοποιείτο τουλάχιστον από το 2006 στις λαϊκές αγορές της Αττικής. Είχε συγκεκριμένη ιεραρχική δομή πυραμίδας, με διακριτούς ρόλους για κάθε μέλος και κοινό στόχο την αποκόμιση πολύ μεγάλων χρηματικών ποσών. Η πολυμελής σπείρα είχε καταφέρει να πείσει πωλητές των λαϊκών ότι εάν ήθελαν να εργαστούν χωρίς να τους επιβάλλονται πρόστιμα, αλλά και μην διώκονται, έπρεπε να ενδώσουν στις εκβιαστικές απαιτήσεις των μελών της.

Τα νήματα της μαφίας, κινούσε από το 2012 ο 57χρονος αρχηγός, ο οποίος ήταν Διευθυντής στη Διεύθυνση Λαϊκών αγορών της Περιφέρειας Αττικής και πριν επόπτης της ίδιας υπηρεσίας. Οι αρμοδιότητες διευρυμένες, καθώς ήταν αποδέκτης, χειριστής, και εισηγητής στην αρμόδια Επιτροπή για τα αιτήματα των πωλητών σε όλες τις λαϊκές αγορές της Αττικής.

Στενοί συνεργάτες του αρχηγού, δύο υπάλληλοι στο Πρωτόκολλο της Διεύθυνσης και τρεις ελεγκτές που έκοβαν τσουχτερά πρόστιμα σε όσους πωλητές δεν έδιναν «μίζα» στη σπείρα. Η εγκληματική οργάνωση είχε δημιουργήσει στους κόλπους της, σκληρή υποομάδα που αποτελούνταν από τρεις προέδρους Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαικών αγορών και πωλητές που είχε αναλάβει να εκφοβίζει όσους πήγαιναν κόντρα στα συμφέροντά τους.

Στην Αττική καθημερινά λειτουργούν 40 λαϊκές αγορές και απασχολούν 10.000 εργαζόμενους. Η μαφία από τα θύματά της, ανάλογα με την θέση του πάγκου στη λαϊκή, έβαζε στην τσέπη της από 400 ευρώ ως 1.000 ευρώ το μήνα, ενώ οι τιμές για τις μεταβιβάσεις και νέες άδειες άρχιζαν από 5.000 ευρώ και έφταναν τις 64.000 ευρώ.

Στο Τμήμα Εκβιαστών έχουν καταθέσει 224 θύματα που αγανάκτησαν από την δράση του κυκλώματος καθώς τους αποσπούσε χρήματα από τις καθημερινές τους εισπράξεις.

Το 2008 τρία μέλη της μαφίας είχαν χτυπήσει στο κεφάλι με σιδερόβεργα πωλητή γιατί αρνήθηκε να τους δώσει 10.000 ευρώ που του ζητούσαν για να μην μετακινήσει τον πάγκο του στο τέλος της λαικής αγοράς.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν κατά την αστυνομική επιχείρηση της περασμένης Τετάρτης στις οικίες των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 34.843,62 ευρώ, πιστόλι-ρέπλικα, μαχαίρι τύπου «χαντζάρα», 10 κουτιά φυσιγγίων διαφόρων μετρημάτων και 4 φυσίγγια πυροβόλου όπλου, ζώνη-φυσιγγιοθήκη με 15 φυσίγγια κυνηγετικού όπλου, 65 βιβλιάρια καταθέσεων διαφόρων ελληνικών και ξένων τραπεζικών ιδρυμάτων, 13 τραπεζικές κάρτες ανάληψης χρημάτων και πιστωτικές κάρτες, καρνέ επιταγών τράπεζας και τραπεζική επιταγή, καθώς και 5 μπλοκ ταμείου από Σωματεία Πωλητών και Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Αττικής.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, εκβίαση με το πρόσχημα της παροχής προστασίας, εκβίαση, απάτη και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Επίσης, στη δικογραφία περιλαμβάνονται 14 άτομα, τα οποία δεν αποτελούν μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, αλλά είναι συγκατηγορούμενα για διάφορα αδικήματα.

Πηγή: ΕΡΤ (Ρεπορτάζ: Γιώργος Γεραφέντης), ΑΠΕ-ΜΠΕ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...