Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2019

Από τις καταργήσεις δομών του δημοσίου που δημιουργήθηκαν από το 2015 κι έπειτα και την αναστολή των προβλεπόμενων αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους θα βρεθούν τα χρήματα για τις φοροελαφρύνσεις που υποσχέθηκε η ΝΔ

Στα πρώτα νομοσχέδια που πρόκειται να κατατεθούν στη Βουλή, ενδεχομένως στα τέλη Αυγούστου, είναι το φορολογικό, οι διατάξεις του οποίου θα τεθούν σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2020. Ωστόσο, κάποιες από αυτές, όπως για παράδειγμα οι αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων, θα έχουν άμεση εφαρμογή και θα προβλέπουν αφενός χαμηλότερο επιτόκιο για τους οφειλέτες, αφετέρου την ένταξη των επιχειρήσεων στη νέα ρύθμιση με ευνοϊκότερους από τους σημερινούς όρους.

Το μεγαλύτερο τμήμα του νομοσχεδίου, όπως έχει δηλώσει και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης, θα αφορά την τόνωση της μεσαίας τάξης και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών θα έχει σειρά επαφών με τους δανειστές και τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, έτσι ώστε να παρουσιάσει το νέο πρόγραμμα της κυβέρνησης στη φορολογία αλλά και τον τρόπο χρηματοδότησής του. Σύμφωνα με στελέχη της Ν.Δ., ένα σημαντικό τμήμα θα χρηματοδοτηθεί από την περικοπή 2 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας. Ειδικότερα:

1. Το σχέδιο της κυβέρνησης για τα φυσικά πρόσωπα προβλέπει εισαγωγικό συντελεστή 9% (από 22% σήμερα) και τον ανώτατο στο 40% (από 45%), ενώ το αφορολόγητο θα διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα, δηλαδή στα 8.636 ευρώ. Ο εισαγωγικός συντελεστής 9% θα αφορά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, ενώ πάνω από αυτόν θα υπάρχουν τουλάχιστον πέντε φορολογικά κλιμάκια. Αυτό σημαίνει ότι ο φόρος εισοδήματος για έναν μισθωτό χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ, από 300 ευρώ που ανέρχεται σήμερα, θα μειωθεί στα 122,76 ευρώ. Θα έχει, δηλαδή, φορολογικό όφελος 177,24 ευρώ.

2. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος σε διάστημα δύο χρόνων.

3. Σταδιακή κατάργηση της «έκτακτης» εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία καθιερώθηκε με το άρθρο 29 του ν. 3986/2011 στα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ των φυσικών προσώπων και η οποία θα έπρεπε να έχει καταργηθεί στα τέλη του 2014.

4. Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για όλους εντός της πρώτης διετίας. Το κόστος του μέτρου ανέρχεται στα 850 εκατ. ευρώ.

5. Μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη στο 20% (σήμερα είναι 28%). Το σχέδιο προβλέπει τη μείωση του συντελεστή στο 24% το 2020 και στο 20% το 2021.

6. Μείωση της φορολογίας στα μερίσματα, από 10%, στο 5% από το 2020. Για παράδειγμα, μια μικρή επιχείρηση σήμερα, με φορολογητέο εισόδημα ύψους 30.000 ευρώ, πληρώνει στην εφορία 8.400 ευρώ (δεν συνυπολογίζεται προκαταβολή φόρου, τέλος επιτηδεύματος). Μετά τη φορολόγηση, το ποσό που μπορεί να διανεμηθεί στους μετόχους ανέρχεται στις 21.600 ευρώ, ποσό από το οποίο το κράτος θα πάρει 2.160 ευρώ. Το 2020, με τη μείωση του συντελεστή στο 24% και του φόρου στα μερίσματα στο 5%, οι μέτοχοι θα μοιραστούν 21.660 ευρώ και το 2021 το ποσό των 22.800 ευρώ.

7.  Αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια.

8. Αναστολή του φόρου υπεραξίας.

9. Μείωση του ΦΠΑ με καθιέρωση δύο συντελεστών 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα.

Στο ερώτημα πού θα βρεθούν τα ποσά για την κάλυψη των αλλαγών, η κυβέρνηση σχεδιάζει την ανακατανομή των δαπανών που μπορούν να προσφέρουν ακόμα και 2 δισ. ευρώ, αλλά κυρίως θα συνεχίσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που θα οδηγήσουν στη μεγέθυνση του ΑΕΠ. Μάλιστα, από τη Ν.Δ. υποστηρίζουν ότι το όφελος τον πρώτο χρόνο από τη συρρίκνωση των καταναλωτικών δαπανών και τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ΔΕΚΟ θα φθάσει τα 600 εκατ. ευρώ ή 0,3% του ΑΕΠ και ενδεχομένως να προσεγγίσει το 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το σχέδιο, η εξοικονόμηση ύψους 2 δισ. ευρώ θα προέλθει από τους εξής τομείς:

α) 200 εκατ. ευρώ από τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών κατά 12%. Σήμερα οι καταναλωτικές δαπάνες ανέρχονται στο 1,539 δισ. ευρώ και υπολογίζεται να μειωθoύν κοντά στο 1,3 δισ. ευρώ.

β) 400 εκατ. ευρώ από τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ΔΕΚΟ και όλων των νομικών προσώπων της γενικής κυβέρνησης (ηλεκτρονικό εισιτήριο, ΕΛΤΑ, ΟΑΣΑ).

γ) 140 εκατ. ευρώ από τη μείωση των δαπανών για τόκους στα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου.

δ) 140 εκατ. ευρώ από τον εξορθολογισμό της κρατικής επιχορήγησης στα ευγενή ταμεία.

ε) 100 εκατ. ευρώ από τον συμψηφισμό των οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ με αγροτικές επιδοτήσεις. Η πρόταση της Ν.Δ. βρίσκει αντίθετους τους αγρότες.

στ) 150 εκατ. ευρώ από την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τις ηλεκτρονικές προμήθειες και την Εθνική Στρατηγική για το Φάρμακο.

ζ) 100 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και 400 εκατ. ευρώ στην τετραετία από την κατάργηση δομών που δημιουργήθηκαν από τις αρχές του 2015 και από τη στρατηγική εκχωρήσεων στον ιδιωτικό τομέα.

η) 150 εκατ. ευρώ από την αναστολή των προβλεπόμενων αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους. 

5 σχόλια :

Μάκης Δημάκης είπε...

Τέτοια τσόντα ούτε ο Μάριο Σαλιερι δεν μπορεί να σκηνοθετησει...!

george z1000 είπε...

Φίλε Μάκη,η αλήθεια είναι ότι πραγματικά δεν μπόρεσα να καταλάβω ακόμα σε ποια υπηρεσία είσαι. Η στην δημοτική η στις φυλακές και μας τρολαρες οταν λέγαμε για αναβάθμιση. Αλλά θυμάμαι πολύ καλά πάντως να έλεγα, σε μια εκλογή της ΝΔ θα υπάρξει αξιολόγηση δομών και υπαλλήλων. Μόνο που τώρα στο λέει, ότι υπάρχει μια πιθανή κατάργηση αυτών των δομών από το 15 και μετά. Θυμάμαι πάλι για κάτι pampers που έλεγες,τα έχω βγάλει ήδη. Και ελπίζω στην καλύτερη, να κάνουμε υπηρεσία μαζί στις φυλακές!

Μάκης Δημάκης είπε...

Ξέρω ότι δεν φοράς pampers εσύ φίλε. Κ μην λες για φυλακές γιατί είναι πολύ δύσκολη δουλειά. Στην δημοτική θα μείνεις να προσφέρεις. Κ κανεις δεν πρόκειται να φύγει. Δεν αφορά εμάς η ανακοίνωση αυτή.

george z1000 είπε...

Ειλικρινά τότε,ελπίζω να έχεις δίκιο!!!

Μάκης Δημάκης είπε...

Κοιτα αν εχω δικιο η οχι, μπορεις εσυ να το κρινεις απο το τι γραφω εδω απο το 2014. Δεν εχω αλλαξει ψευδωνυμο. Απο κει και περα εσυ ειχες πει καποια πραγματα περι αναβαθμισης του θεσμου τα οποια εχουν σοβαρη βαση μεν, δεν μπορουν να υλοποιηθουν ετσι γρηγορα δε, ποσω μαλλον οταν προσκαπτουν σε αφανταστες δυσκολιες γραφειοκρατειας, αρνησης του προσωπικου και χρηματοδοτησης. Γιατι πχ ο οπλισμος πχ θα χρειαζοταν κονδυλι εκατομμυριων για εκπαιδευση και οπλισμο, 24ωρη βαρδυα σε νεα κτιρια, νομοθεσια, και επανεξεταση καταλληλοτητας των οπλοφορων. Αρα λοιπον αντι για αυτο θα πει καποιος να παμε στην ΕΛΑΣ. Και η ΕΛΑΣ μας εδιωξε κακην κακως ως ξενο σωμα και λογικο για πολλους λογους. Μην μακρυγορουμε. Το αυτοκεφαλο της Δημοτικης Αστυνομιας και η μετρατροπη σε αοπλο σωμα πανω στιςθεσεις του ΣΔΑΑ θεωρω ταπεινα οτι ειναι η καλλιτερη λυση επι του παροντος. Προσληψεις δεν θα γινουν αλλο, γερναμε ολοι και υπαρχουν διαρροες. Ομως αυτα ολα δεν σημαινει οτι η Δημοτικη ειναι αχρηστος θεσμος. Το απεδειξαν οι δημαρχοι που απαιτησαν την επιστροφη των υπαλληλων τους και οι θεσεις που ανοιξαν. Η λυση δεν ειναι να σκεφτομαστε την φυλακη, γιατι εσυ πιστευεις οτι θα πας εκει να δουλεψεις, εγω σου λεω και ο καθενας που ηταν εκει οτι ειναι εμπολεμη ζωνη και θα πρεπει οι εκει υπαλληλοι να πληρωνονται απο 1500 και επανω οχι ως υπαλληλοι γραφειου. Εμεις ειμαστε δημοτικη αστυνομια, και σε αυτο τον τομεα θα προσπαθησουμε.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...