Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2019

Κρήτη-Ηράκλειο : Δημοτική Αστυνομία και Τροχαία μαζεύουν τα ηλεκτρικά πατίνια μέχρι νεωτέρας

Άρχισε η απόσυρση των πατινιών από το κέντρο της πόλης, από συνεργεία της Τροχαίας, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στη χερσαία ζώνη του λιμανιού με ευθύνη του Λιμεναρχείου.

Αντίστοιχα και η Δημοτική Αστυνομία αναμένεται να προχωρήσει στην απομάκρυνση των πατινιών από πεζόδρομους και κεντρικούς δρόμους, υλοποιώντας όσα αποφασίστηκαν τις προηγούμενες μέρες στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών.

Το όλο θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ ο πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Μαρίνος Παττακός σχεδιάζει να ενημερώσει εγγράφως και τον εισαγγελέα Ηρακλείου.

Χθες το πρωί, συνεργεία της Τροχαίας άρχισαν να φορτώνουν πατίνια σε ειδικά οχήματα απομακρύνοντάς τα από το κέντρο της πόλης, αξιοποιώντας τη νομοθεσία περί απόσυρσης εμποδίων από το οδόστρωμα. Αφετηρία της επιχείρησης αυτής ήταν η διευρυμένη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, το επιστέγασμα της οποίας ήταν να ξεκινήσει η απομάκρυνση των πατινιών από τους δρόμους της πόλης.


Παρά το γεγονός ότι, όπως όλοι συμφώνησαν, το μέσο των ηλεκτροκίνητων πατινιών είναι φιλικό προς το περιβάλλον, υπάρχουν μια σειρά από προβλήματα με κορυφαίο το γεγονός ότι δεν υπάρχει κανένα πλαίσιο που να διέπει τη χρήση τους.
Υπάρχει ένα νομικό κενό το οποίο είναι αναγκαίο να καλυφθεί με ειδική ρύθμιση στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Σχετικό αίτημα μάλιστα έχει ήδη καταθέσει προς το Υπουργείο Μεταφορών ο πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Μ.Παττακός, ζητώντας τη θέσπιση κανόνων για να μπορεί στη συνέχεια να εκδοθεί κανονιστική πράξη εφαρμογής τους όσον αφορά τη διάθεση και κυκλοφορία των ηλεκτροκίνητων πατινιών.
Παράλληλα, ο κ. Παττακός ήδη δρομολογεί μια  εισήγηση προς την Επιτροπή Κυκλοφορίας για την απαγόρευση της χρήσης του μέσου, μέχρι να καλυφθεί το νομικό κενό που υπάρχει σε σχέση με το πλαίσιο διάθεσής του. Η Επιτροπή με τη σειρά της θα διαμορφώσει τη δική της εισήγηση για το δημοτικό συμβούλιο το οποίο και θα πάρει τις σχετικές αποφάσεις για το επίμαχο θέμα.
Την ίδια στιγμή, αντίστοιχη πρωτοβουλία για το ίδιο θέμα  αναμένεται και στο Λιμεναρχείο Ηρακλείου. Στην κατεύθυνση αυτή ετοιμάζεται ήδη σχετικό έγγραφο, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Π», θα προβλέπει την απαγόρευση της χρήσης των πατινιών.
Η απαγόρευση θα στηρίζεται στον γενικό κανονισμό Λιμένος Ηρακλείου για λόγους τάξης και ασφάλειας, καθώς έχει διαπιστωθεί η ανεξέλεγκτη και άνευ όρων και προϋποθέσεων κυκλοφορία των πατινιών εντός της χερσαίας ζώνης, του Λιμένα μέχρι και τον βόρειο λιμενοβραχίονα όπου η κίνηση γίνεται με ειδική άδεια.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...