Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2019

Τι θα κάνει ο δήμαρχος Θεσ/νίκης Κ. Ζέρβας με το κάπνισμα;

Από την εκλογή της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ένα από τα κρίσιμα ζητήματα που έχει τεθεί επί τάπητος, με βλέψεις για άμεση εφαρμογή μέτρων και αυστηρότητας, είναι ο αντικαπνιστικός νόμος, που τόσο απαξιώνεται στην χώρα μας. 

Στη Θεσσαλονίκη, το πρόβλημα είναι χρόνιο και μέχρι τώρα δεν έχει επιτευχθεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, με την πλειοψηφία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος να παραβλέπουν την νομοθεσία με διάφορες πατέντες, είτε πρόκειται για χρήση μη ύποπτων δοχείων αντί για τασάκια, είτε απλά για απροκάλυπτη άρνηση της εφαρμογής του νόμου, λειτουργώντας σαν να μην υπάρχει κανένα αντικαπνιστικό ζήτημα να τους περιορίζει, παρά τους ελέγχους και τα πρόστιμα της Δημοτικής Αστυνομίας. 

Ο Δημήτρης Δαγκλής
Η Parallaxi, διερευνώντας το μέλλον της αντικαπνιστικής νομοθεσίας στη Θεσσαλονίκη, μίλησε με τον Δημήτριο Δαγκλή, Αστυνομικό και Δημοτικό Σύμβουλο του Δήμου Θεσσαλονίκης, εκλεγμένο με την παράταξη του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα, με απόφαση του οποίου τοποθετήθηκε ως Εντεταλμένος Σύμβουλος για θέματα αρμοδιοτήτων Δημοτικής Αστυνομίας. 


Στον κ. Δαγκλήέχει δοθεί επίσημη εντολή από τον δήμαρχο να πράξει αναλόγως σε πολιτικό επίπεδο, προκειμένου η Δημοτική Αστυνομία, σε συνεργασία και με άλλους φορείς, να επιτελεί καθημερινά όσο το δυνατό καλύτερα το έργο της μέσα στα πλαίσια που ο νόμος ορίζει”, όπως σημειώνει ο ίδιος.

Για την εικόνα που συναντά αναλαμβάνοντας τον νέο ρόλο του, σημειώνει, 

“Επισήμως αναλάβαμε την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε ολοκληρωμένη ‘’εικόνα’’ από την δική μου την πλευρά θα έχω πιστεύω στα τέλη του μήνα, οπότε και με την ιδιότητα του εντεταλμένου συμβούλου θα έχω περπατήσει ένα μεγάλο μέρος της πόλης, αν όχι όλη. Θέλω να έχω φυσική παρουσία στην πόλη, να βλέπω και να ακούω ο ίδιος. Επίσης θέλω να μιλήσω με όλους τους υπαλλήλους της Δημοτικής Αστυνομίας, οι οποίοι είναι καθημερινά στο πεζοδρόμιο, και οι γνώσεις τους είναι υπερπολύτιμες. Τώρα, από τα διαθέσιμα στατιστικά που μου δόθηκαν από την Υπηρεσία, μετά την σχετική εισαγγελική εντολή, το τελευταίο τετράμηνο έγιναν 355 ενημερώσεις, ακολούθησαν άνω των 460 ελέγχων μέχρι σήμερα από αυτοτελή κλιμάκια της Δημοτικής Αστυνομίας και έχουν επιβληθεί άνω των 80 προστίμων. Ταυτόχρονα εξακολουθούν να διενεργούνται και οι μικτοί έλεγχοι με την Διεύθυνση Υγείας. Οι παραβάσεις αφορούν όλες τις κατηγορίες των επιχειρήσεων που εντάσσονται στην κατηγορία των Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος”

Ποια είναι τα βήματα της δημοτικής διοίκησης στο προσεχές μέλλον για την απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους; 

“Ο Δήμος έχει συνέχεια. Είδατε τα αποτελέσματα και τις ενέργειες του τελευταίου τετραμήνου. Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και στα δύο επίπεδα (αυτοτελή και μικτά κλιμάκια) με παράλληλη αύξηση της συμμετοχής της ΕΛ.ΑΣ. και χρονική επέκταση τους κατά τις απογευματινές-βραδινές ώρες και τα Σαββατοκύριακα, σε συνδυασμό πάντα με το διαθέσιμο προσωπικό. Η αρμοδιότητα αυτή παραμένει υψηλή προτεραιότητα, όχι μόνο γιατί συνιστά απόρροια εισαγγελικής εντολής, αλλά αποτελεί βούληση – δέσμευση της σημερινής Διοίκησης του Δήμου”, αναφέρει ο κ. Δαγκλής.Όσο για την ύπαρξη σχεδίου πιο εντατικής εφαρμογής της νομοθεσίας, σημειώνει, 

“Θα επιδιωχθεί να αξιοποιηθεί στο μέγιστο η άριστη σε υπηρεσιακό και πολιτικό επίπεδο συνεργασία με τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές ώστε να αυξηθούν τα μικτά κλιμάκια και να διευρυνθούν χρονικά και γεωγραφικά οι έλεγχοι. Στόχος μας δεν είναι η μονοδιάστατη βεβαίωση παραβάσεων, αλλά η αύξηση της οικειοθελούς συμμόρφωσης των ιδιοκτητών και πελατών με την αντικαπνιστική νομοθεσία. Εξετάζεται το ενδεχόμενο ενεργοποίησης και συμμετοχής και άλλων φορέων, ιδίως στον τομέα της πρόληψης και ενημέρωσης, συνδυαστικά με τους ελέγχους, αξιοποιώντας τις καλές πρακτικές άλλων Δήμων που έχουν πετύχει πολύ καλά αποτελέσματα στον τομέα αυτό”Πόσο αποφασισμένος είναι ο δήμος να εφαρμόσει τη νομοθεσία; 

“Πρόσφατα ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης έλαβε μία ξεκάθαρη μια βροντερή εντολή με 67%. Μίλησε για ευταξία. Για μένα αυτό τα λέει όλα. Η νομοθεσία θα εφαρμοστεί 100%. Ξέρετε το γράμμα του νόμου περιορίζει την διακριτική ευχέρεια. Είναι νόμος του κράτους και πρέπει να εφαρμοστεί. Σε ό,τι μας αφορά είμαστε αποφασισμένοι, όμως παράλληλα θέλουμε και να πείσουμε, να συμμαχήσουμε με πολίτες και καταστηματάρχες”, σημειώνει ο εντεταλμένος σύμβουλος.

Πόσο εύκολο είναι να πάνε κόντρα στους επιχειρηματίες της πόλης; 

“Ο Δήμος θα είναι σύμμαχος του επιχειρηματία. Θα συνομιλεί μαζί του καθημερινά, θα τον αφουγκράζεται. Δεν υπάρχει διάθεση ούτε κόντρας, ούτε σύγκρουσης, παρά μόνο συνεννόησης. Δεν αντιμετωπίζουμε τον επιχειρηματία ως εχθρό, ούτε στόχος μας είναι να δυσχεράνουμε την επιχειρηματική του δραστηριότητα μειώνοντας την κερδοφορία του. Μας ενδιαφέρει όμως μία μεγάλη δημόσια πολιτική που αγγίζει και τα ζητήματα υγείας να μην μείνει στα χαρτιά. Ως δήμος έχουμε υποχρέωση να πράξουμε το καθήκον μας”, αναφέρει. 

Πώς θα βοηθήσει ο δήμος τη δημοτική αστυνομία στο έργο των ελέγχων και των κυρώσεων; 

Όπως σημειώνει ο κ. Δαγκλής, “Θα χρησιμοποιήσουμε όσα μέσα επικοινωνίας διαθέτουμε, προκειμένου να υπάρχει διαρκής και λεπτομερής ενημέρωση των συμπολιτών μας για τον αντικαπνιστικό νόμο. Θα δημιουργηθεί συγκεκριμένο πλαίσιο συνεργασίας με την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης. Ήδη έχω έρθει σε επικοινωνία με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Θεσσαλονίκης Υποστράτηγο, κ. Λάζαρο Μαυρόπουλο, για τον σκοπό αυτό, ενώ τις επόμενες ημέρες θα έρθω σε επαφή και με τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, καθώς και τους Διοικητές των Αστυνομικών Τμημάτων που Αστυνομεύουν τον Δήμο μας. Θα ενισχύσουμε την υλικοτεχνική υποδομή της Δημοτικής Αστυνομίας με νέα οχήματα και, εάν καταστεί εφικτό, με έμψυχο δυναμικό. Επαναλαμβάνω όμως, δεν θέλουμε να βεβαιώνουμε παραβάσεις, αντιθέτως, θέλουμε το ποσοστό συμμόρφωσης να φτάσει στο 100% προκειμένου να έχουμε καθολική εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας”.

Η αποτελεσματικότητα της εφαρμογής της αντικαπνιστικής νομοθεσίας από τη νέα διοίκηση της πόλης έπεται να φανεί. Το βέβαιο είναι πως η Θεσσαλονίκη πρέπει να δείξει το δρόμο και να μην επαναπαυθεί στο να κρατήσει επιχειρηματίες και θαμώνες ευχαριστημένους σε βάρος της δημόσιας υγείας. Ταυτόχρονα, είναι το λιγότερο αθέμιτος ο ανταγωνισμός για τα καταστήματα που αποφάσισαν να εφαρμόσουν τη νομοθεσία και, ερχόμενα απέναντι σε επιχειρηματίες που δεν το έκαναν, καθώς και στις απαιτήσεις ασυνείδητων πελατών, αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στο να επιτρέπουν το κάπνισμα για να επιβιώσουν στην αγορά. Το στοίχημα έχει ξεκινήσει αυτόν τον Σεπτέμβριο και παρακολουθούμε την εξέλιξή του…

parallaximag.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...