Τρίτη, 14 Ιανουαρίου 2020

Σημαντική εφετειακή απόφαση του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής για τον 13ο-14ο μισθό για υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου του δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής

Mία δεύτερη, σημαντικότερη - από πλευράς “σκεπτικού” - εφετειακή απόφαση Δικαστηρίου, δικαίωσης καταβολής κομμένων, λόγω μνημονιακής δέσμευσης, δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδομάτων αδείας σε δημοτικούς υπαλλήλους, παρουσιάζει, σήμερα (σσ. Τρίτη 14/01), επίσης αποκλειστικά, το epoli.gr μετά από αυτήν των 27 εργαζομένων ιδιωτικού δικαίου ΝΠΔΔ τού Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής.

Η δεύτερη αυτή κατά σειρά απόφαση του Πρωτοδικείου Χαλκιδικής (από διαφορετικό δικαστή) αφορά εργαζομένους αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου τού Δήμου Πολυγύρου, με τη σημαντικότητα της απόφασης που εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2020, μετά τη γνωστή απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία έκρινε συνταγματική την πλήρη κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και επιδομάτων αδείας, στους μόνιμους υπαλλήλους του δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, να έγκειται στο γεγονός ότι, για πρώτη φορά δίνεται έμμεση αλλά σαφής απάντηση στην Ολομέλεια του ΣτΕ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφαση, “…το Δικαστήριο δεν δεσμεύεται από τυχόν αντίθετες αποφάσεις, καθώς η ισχύς αυτών περιορίζονται μόνο στις συγκεκριμένες περιπτώσεις και δεν έχουν ισχύ έναντι όλων. Μόνη εξαίρεση θα υπήρχε, εάν είχε κριθεί από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο ο έλεγχος της συνταγματικότητας της πλήρους κατάργησης των επιδομάτων Εορτών Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας”. Συνεπώς, το Δικαστήριο έκρινε ότι, είναι αντισυνταγματική η πλήρης κατάργηση αυτών.

Ο Δικηγόρος των δικαιωμένων εργαζομένων κ. Γιώργος Τσιώλης, για τη σημαντική αυτή απόφαση, δήλωσε στο epoli.gr:

«Ισχυροποιείται ακόμη περισσότερο η ανάγκη να επιληφθεί το Ανώτατο Ακυρωτικό (σ.σ. Άρειος Πάγος) ώστε να επιλύσει το θέμα αυτό και να ενοποιήσει τη νομολογία των κατώτερων πολιτικών δικαστηρίων».

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...