Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020

Απολογισμός εξαμήνου για τις δράσεις της δημοτικής αστυνομίας Θεσσαλονίκης (+video)

Σε απολογισμό της δράσης της δημοτικής αστυνομίας Θεσσαλονίκης κατά το τελευταίο εξάμηνο σε ότι αφορά το παράνομο παρκάρισμα, την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, το παρεμπόριο και την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, προχώρησε χθες ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, αρμόδιος για θέματα δημοτικής αστυνομίας, Δημήτρης Δαγκλής, από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου.

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διοίκησης, δηλαδή από 1/9/2019 έως 17/2/2020 και συγκριτικά με την περίοδο Σεπτέμβριος 2018 – Φεβρουάριος 2019, βεβαιώθηκαν 28.788 περισσότερες παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. (αύξηση 36%), αφαιρέθηκαν 808 περισσότερες πινακίδες κυκλοφορίας (συνολικά 1.347) για αντικοινωνικές παραβάσεις (αύξηση 150%) και τέλος συγκροτήθηκαν 9 μικτά κλιμάκια – επιχειρήσεις με την Διεύθυνση Τροχαία Θεσσαλονίκης σε αντίθεση με την προηγούμενη περίοδο κατά την οποία δεν είχε πραγματοποιηθεί κανένα αντίστοιχο κλιμάκιο.

Δαγκλής: Δεν λειτουργούμε ως εισπρακτικός μηχανισμός

Ο κ. Δαγκλής δήλωσε υπερήφανος για το έργο που έχει υλοποιήσει η δημοτική αστυνομία και για τους υπαλλήλους, τους άνδρες και τις γυναίκες της Δημοτικής Αστυνομίας και ικανοποιημένος για τα συγκριτικά αποτελέσματα.

Επισήμανε ότι η δημοτική αστυνομία δεν λειτουργεί ως εισπρακτικός μηχανισμός αλλά καθήκον της είναι να κρατήσει την πόλη λειτουργική. Ειδικότερα τόνισε: Είμαστε εμείς που σηκωνόμαστε νωρίς το πρωί όχι για να κόψουμε κλήσεις, ούτε για να τιμωρήσουμε τον καταστηματάρχη αλλά για να εφαρμόσουμε το νόμο. Δεν είμαστε και δε λειτουργούμε ως εισπρακτικός μηχανισμός. Το δικό μας καθήκον είναι να κρατήσουμε, με τις όποιες δυνάμεις μας, την πόλη λειτουργική. Είμαστε σύμμαχοι του επαγγελματία, είμαστε σύμμαχοι του οδηγού, είμαστε σύμμαχοι του πεζού, είμαστε σύμμαχοι όλων των συμπολιτών μας.

Σύμφωνα με τον κ. Δαγκλή, η επίτευξη της αυξημένης παραγωγικότητας της Υπηρεσίας επήλθε μέσω αφενός της προσεχτικής σχεδίασης και εφαρμογής «κλιμακωτού» πλάνου στοχευμένων ενεργειών, αλλά και της κατάργησης ενός κακώς εννοούμενου εθιμικού δικαίου που βασιζόταν στο να παρακαλάς τον παραβάτη να μετακινήσει το όχημα του. «Το ‘’σας παρακαλώ’’ τελείωσε, εξάλλου ο Κ.Ο.Κ. δεν επιδέχεται διασταλτικής ερμηνείας όπως τόνισε. Ρόλο έπαιξε και η άφιξη εξοπλισμού και η αξιοποίηση 20 πρώην δημοτικών αστυνομικών από τα καταστήματα κράτησης.

Μείωση χρόνου διέλευσης στην Τσιμισκή

Ο κ. Δαγκλής ανέφερε επίσης ότι πέρα από την αύξηση του αριθμού των παραβάσεων κατά 36%, μια απτή βελτίωση στην καθημερινότητα των πολιτών από τις δράσεις της δημοτικής αστυνομίας, είναι η μείωση του χρόνου διέλευσης σε οδούς όπου πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις. Ενδεικτικά για την οδό Τσιμισκή (από ΧΑΝΘ μέχρι Ι. Δραγούμη) είπε πως  σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών (Ι.ΜΕΤ.), του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), ο χρόνος διέλευσης μειώθηκε κατά τουλάχιστον ένα λεπτό στις ώρες αιχμής (πρωί – μεσημέρι). Αυτή η μείωση του χρόνου διέλευσης σημαίνει αύξηση της μέσης ταχύτητας κατά 5km/h, το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο σε ένα αστικό ιστό, κορεσμένο, όπως αυτός του κέντρου της Θεσσαλονίκης, όπως είπε.

Σημείωσε ακόμη ότι δόθηκε έμφαση στις παραβάσεις αντικοινωνικής στάθμευσης, (στις ράμπες, στις διαβάσεις πεζών και στις θέσεις ΑμεΑ). Εδώ η αύξηση έφτασε το 150% αναδεικνύοντας το έντονο πρόβλημα της πόλης αλλά και της προσήλωσης της Υπηρεσίας στην κατεύθυνση αυτή μετά και από τις σχετικές εντολές που μου έδωσε ο Δήμαρχος, τόνισε ο κ. Δαγκλής.

Άρσεις τραπεζοκαθισμάτων

Όσον αφορά τα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (Κ.Υ.Ε.), υπάρχει κατά την τρέχουσα περίοδο μια αύξηση των ελέγχων κατά 246 ελέγχους (αύξηση 32%) και 88 περισσότερες βεβαιωθείσες παραβάσεις (αύξηση 30%).

«Η ουσιαστική διαφορά των δύο περιόδων, είναι ότι κατά την τρέχουσα περίοδο, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 10 επιχειρήσεις άρσης τραπεζοκαθισμάτων», σημείωσε ο κ. Δαγκλής προσθέτοντας πως πρόκειται για το έσχατο μέτρο αντιμετώπισης αυτού του είδους της παραβατικότητας.

Πέρα από τη σταδιακή απελευθέρωση των κοινόχρηστων χώρων, από τα στατιστικά παρατηρείται μια αύξηση κατά την τρέχουσα περίοδο, των εκδοθέντων αδειών κατάληψης κοινόχρηστου χώρου κατά 39 άδειες. Αυτό, όπως είπε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, εκλαμβάνεται ως ένα πρώτο βήμα για τη συμμόρφωση των Κ.Υ.Ε. προς τις κανονιστικές διατάξεις του Δήμου.

Έλεγχοι για παρεμπόριο

Για σχεδόν χαοτική διαφορά κατά την τρέχουσα περίοδο σε σχέση με το παρελθόν σε ότι αφορά τους ελέγχους για το παρεμπόριο έκανε λόγο ο κ. Δαγκλής. Σε αριθμούς η διαφορά είναι 47 περισσότερα μικτά κλιμάκια ελέγχου με την ΕΛ.ΑΣ. (η οποία επιλαμβάνεται των ποινικών ευθυνών των ελέγχων), 385 έλεγχοι και επιπλέον 118 πρόστιμα, 194 περισσότερες κατασχέσεις παράνομων και λαθραίων προϊόντων τα οποία υπερβαίνουν κατά 28.621 τεμάχια αυτά που κατασχέθηκαν την προηγούμενη περίοδο σύγκρισης. Τέλος τα επιβληθέντα πρόστιμα σε ποσό είναι κατά 22.700€ περισσότερα.

Όπως τόνισε, οργανώθηκε εκ νέου το πλάνο ελέγχων, εστιάζοντας σε περιοχές που παρουσίαζαν έντονα προβλήματα από το φαινόμενο. Ελέγχονται πλέον σε τακτική βάση οι λαϊκές αγορές της Ξηροκρήνης, της Βούλγαρη, της Καρακάση και της Κλεάνθους. Επίσης υπάρχει συστηματικός έλεγχος όλων των κεντρικών σημείων του ιστορικού κέντρου, με έμφαση στη Λ. Νίκης και τη Νέα Παραλία, τον άξονα της Αριστοτέλους, την Τσιμισκή, τη Ροτόντα και αλλού. Τέλος καταβάλλονται προσπάθειες για εντοπισμό μεγάλων αποθηκών απομιμητικών προϊόντων περιφερειακά του κέντρου, στοχεύοντας δηλαδή την πηγή του προβλήματος.

Έλεγχοι για τον αντικαπνιστικό

Σε ότι αφορά την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, ο κ. Δαγκλής είπε ότι η Θεσσαλονίκη είναι πρώτη σε όλη τη χώρα σε ποσοστό συμμόρφωσης.

«Ο αριθμός των πραγματοποιηθέντων ελέγχων, από μόλις 57 έγιναν κατά την τρέχουσα περίοδο, περίοδο 1.331. (αύξηση 2.235%).

Σημείωσε ωστόσο ότι την τρέχουσα περίοδο επήλθε αυστηριοποίηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας συγκριτικά με την προηγούμενη αντίστοιχη περίοδο, «κάτι που δεν εμπόδισε όμως τον σημερινό Δήμαρχο να δώσει ξεκάθαρη εντολή για μηδενική ανοχή και καθολική εφαρμογή της νομοθεσίας, σε ολόκληρο το Δήμο, ούτος ώστε να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα». Όπως πρόσθεσε οι έλεγχοι εκτείνονται σε όλο το Δήμο και όχι στα όρια του ιστορικού κέντρου, σε τακτική βάση, αλλά και κατόπιν καταγγελιών. «Αποτέλεσμα όλης αυτής της προσπάθειας, είναι να εμφανίζεται το εντυπωσιακό ποσοστό συμμόρφωσης που είναι πάνω από 90%, δείχνοντας παράλληλα την αποδοχή του μέτρου από την πλειοψηφία της κοινωνίας», σημείωσε ο ίδιος ενώ τόνισε η δημοτική αστυνομία δε δίστασε να βεβαιώσει πρόστιμο ποσού ύψους 6.000 ΕΥΡΩ, πρόστιμα ποσού ύψους 2.000 ΕΥΡΩ, και γενικότερα, να εφαρμόσει καθολικά την κείμενη νομοθεσία.

Εξυπηρέτηση κατ΄οίκον για γνήσιο υπογραφής

Στα πλαίσια της κοινωνικής προσφοράς της Υπηρεσίας, συνεχίζεται εξάλλου και κατά την τρέχουσα περίοδο με αμείωτο ρυθμό, η εξυπηρέτηση κατ’ οίκον, ατόμων με προβλήματα μετακίνησης για τη θεώρηση του γνησίου της υπογραφής τους. Ενδεικτικά οι περισσότερες θεωρήσεις αφορούν αιτήματα για ιατροφαρμακευτικά έξοδα, χορήγηση οξυγόνου, λήψη προνοιακών επιδομάτων κ.λ.π.. Σε επίπεδο εξυπηρέτησης καταγγελιών πολιτών, παρουσιάζεται βελτίωση σε όλα τα επίπεδα, παρόλη την αύξηση του πλήθους των καταγγελιών κατά σχεδόν 600 που δέχεται η Υπηρεσία. Η θετική ανταπόκριση ανέβηκε κατά 1% και ο χρόνος απόκρισης σε μία καταγγελία μειώθηκε κατά 5 λεπτά απόρροια της νέας στρατηγικής.

Αποτελεί προτεραιότητα της Υπηρεσίας η κατά το δυνατόν άμεση εξυπηρέτηση και εξέταση όλων των καταγγελιών που υποβάλλονται στην υπηρεσία μας, είτε τηλεφωνικά είτε ψηφιακά (email, πλατφόρμα «Βελτιώνω την Πόλη μου»), τόνισε ο κ. Δαγκλής υπογραμμίζοντας ότι η δημοτική αστυνομία δεν εφησυχάζει καθώς «εχθρός του καλού είαι το καλύτερο».

Η νέα στρατηγική της δημοτικής αστυνομίας

Ο κ. Δαγκλής ενημέρωσε ακόμη για τη νέα στρατηγική που ακολουθεί η Δημοτική Αστυνομία από 01/01/2020 και τις προτεραιότητες για το 2020. 

Στοχοθεσία 2020 :

1.Καταγγελίες πάσης φύσεως που άπτονται των αρμοδιοτήτων μας (Ν. 3731/2008),

2. Γνήσια υπογραφής κατ΄ οίκον,

3. Αστυνόμευση οδικών αξόνων (Κ.Ο.Κ. – Σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης),

4. Έλεγχος καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος,

5. Έλεγχος παραεμπορίου από κοινού με την Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα και άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες,

6. Αυτοτελή αλλά και μεικτά κλιμάκια με την διεύθυνση Υγείας της περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας για την τήρηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας,

7. Μικτά κλιμάκια με την Ελληνική Αστυνομία για την τήρηση της νομοθεσίας περί δεσποζόμενων ζώων (Ν. 4039/2012),

8. Πολιτική Προστασία,

9. Εκπαίδευση προσωπικού,

10. Τροχονομική αγωγή,

11. Αυτοψίες.

► Δείτε το σχετικό video :


www.typosthes.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...