Τρίτη, 24 Μαρτίου 2020

Γιάννενα : Βεβαιώθηκαν τα πρώτα πρόστιμα σε πολίτες που παραβίασαν την απαγόρευση κυκλοφορίας

Πέντε πρόστιμα των 150 ευρώ για παραβίαση των όρων μετακίνησης επιβλήθηκαν σε πολίτες των Ιωαννίνων το βράδυ της Δευτέρας, την πρώτη ημέρα εφαρμογής των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορία.

Κλιμάκια της αστυνομίας σε ολόκληρη την Ήπειρο πραγματοποιούν συνεχείς ελέγχους, καλώντας τους πολίτες να τηρούν όλα τα προβλεπόμενα στις μετακινήσεις τους, οι οποίες πρέπει να είναι περιορισμένες και για συγκεκριμένο σκοπό, προκειμένου να «σπάσει» η αλυσίδα μετάδοσης του κορωνοϊού.

Τα αποτελέσματα των μέτρων ως προς την πορεία της επιδημίας θα φανούν τις επόμενες ημέρες, ωστόσο από την πλευρά της εφαρμογής των όρων μετακίνησης φαίνεται πως η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών έχει συμμορφωθεί.

Αυτό επεσήμανε και ο εκπρόσωπος τύπου της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Ηπείρου, αστυνόμος Β’ Ηλίας Μήτσιος, σημειώνοντας πως οι έλεγχοι θα συνεχιστούν.

Σήμερα, ακόμη και στο κέντρο της πόλης, οι έλεγχοι των αστυνομικών, αλλά και της δημοτικής αστυνομίας ήταν έντονοι. Οι αστυνομικοί στάθμευαν οχήματα και καλούσαν τους οδηγούς να επιδείξουν έγγραφο ταυτοπροσωπίας και τη βεβαίωση μετακίνησης ή το μήνυμα που έχουν αποστείλει μέσω του κινητού τους τηλεφώνου. Μάλιστα, όλη η διαδικασία του ελέγχου γίνεται χωρίς οι οδηγοί να κατεβάσουν το παράθυρο του οχήματος, με τους αστυνομικούς να κρατούν απόσταση ασφαλείας και να φορούν μάσκες.

Συνεχείς ήταν οι έλεγχοι και σε πεζούς, κυρίως από το προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας, που βρέθηκε σε πεζόδρομους και κεντρικούς δρόμους της πόλης. Οι πολίτες, ωστόσο, ήταν προετοιμασμένοι και με προθυμία έδειχναν τα απαραίτητα έγγραφα στους δημοτικούς αστυνομικούς.

Σε γενικές γραμμές, η εικόνα στην πόλη, ειδικά στις ώρες «αιχμής», είναι πως η κίνηση δεν έχει σταματήσει εντελώς, απλά γίνεται πλέον με τα απαραίτητα «δικαιολογητικά». Ωστόσο, έχουν περιοριστεί οι μετακινήσεις ηλικιωμένων, που είναι άλλωστε και οι πιο ευάλωτες ομάδες, με πιο χαρακτηριστική εικόνα τα άδεια παγκάκια στην κεντρική πλατεία.

Αυτό, βέβαια, που μένει να γίνει κατανοητό, είναι πως τα μέτρα έχουν στόχο την προστασία των πολιτών και τη μη διασπορά της νόσου, οπότε συνετό είναι να μην αναζητούνται αιτιολογίες για περισσότερες μετακινήσεις, αλλά αυτές να περιοριστούν πραγματικά στις απολύτως απαραίτητες.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...