Σελίδες

Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Ισπανία: Θαυματουργή η τετραήμερη εργασία! Μείωση στα επίπεδα άγχους και κούρασης

Οι εργαζόμενοι στην Ισπανία φαίνεται «να ζουν το όνειρο» της τετραήμερης εργασίας, απολαμβάνοντας τα πολλαπλά οφέλη της

Έ
να νέο πιλοτικό πρόγραμμα
το οποίο τυχαίνει να αποτελεί και το όνειρο κάθε εργαζόμενου εφαρμόστηκε στη Βαλένθια της Ισπανίας, κατά το οποίο οι δημόσιες αργίες προγραμματίστηκαν να πέφτουν σε τέσσερις συνεχόμενες Δευτέρες.

Συγκεκριμένα στο διάστημα από τις 10 Απριλίου έως και τις 7 Μαΐου, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι η εργασία έγινε τετραήμερα, με ωφελούμενους 360.000 εργαζόμενους.

Παρατηρήθηκε βελτίωση στη ψυχική υγεία των εργαζόμενων

Το πιλοτικό πρόγραμμα που εφαρμόστηκε έδειξε ότι βελτιώθηκε η υγεία των Ισπανών εργαζόμενων, καθώς μειώθηκαν εμφανώς, τα επίπεδα άγχους, ενώ ένα ακόμη όφελος ήταν ότι περιορίστηκαν οι εκπομπές καυσαερίων.

Ακόμη πολλοί από τους συμμετέχοντες επωφελήθηκαν από τα συγκεκριμένα τριήμερα προκειμένου να υιοθετήσουν πιο υγιεινές συνήθειες, κάνοντας σπορ, χαλαρώνοντας στο σπίτι και φτιάχνοντας σπιτικό φαγητό. Τις πληροφορίες γνωστοποίησε η ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών σε θέματα υγείας και κοινωνικών επιστημών που αποτίμησε το πρόγραμμα.

Τα εν λόγω στοιχεία ακόμη έδειξαν ότι τις μέρες αυτές περιορίστηκε η κίνηση των αυτοκινήτων, με αποτέλεσμα να βελτιωθεί η ποιότητα του αέρα, καθώς εκπέμπονταν λιγότεροι ρύποι και καυσαέριο.

Από την άλλη σημειώθηκε αύξηση στη κατανάλωση αλκοόλ και στο κάπνισμα.

Περισσότερους ελεύθερος χρόνος και χόμπι για τους εργαζόμενους

Ένα μεγάλο ποσοστό των κατοίκων που ρωτήθηκε είπε ότι ήταν πιθανότερο να διαβάσουν ένα βιβλίο, να μελετήσουν, να παρακολουθήσουν μία ταινία ή να ασχοληθούν με κάποιο χόμπι όπως η φωτογραφία, η μουσική και η ζωγραφική.

Ανάμεσα στους ωφελούμενους ήταν και τα παιδιά, καθώς βελτιώθηκε το ισοζύγιο εργασίας και οικογενειακής ζωής των γονιών τους.

Τέλος κατά τη διάρκεια των τριημέρων αυτών, τομείς όπως ο τουρισμός και η φιλοξενία εξυπηρέτησαν περισσότερους πελάτες, όμως στα καταστήματα λιανεμπορίου μειώθηκαν οι πωλήσεις. Ωστόσο υπερβολικός φόρτος εργασίας διαπιστώθηκε στις υπηρεσίες υγείας, επειδή απουσίαζαν από τη δουλειά οι περισσότεροι εργαζόμενοι.